Več domačega sadja in zelenjave na Sparovih policah

30 marca, 2022
0
0

KZ Agraria Koper in Spar sta podpisala pogodbo o sodelovanju za še več lokalnih proizvodov na Sparovih policah. V Sparu so odkup lokalnega sadja in zelenjave v letu 2021 povečali za kar 11 % v primerjavi z letom prej. Pogodbo o sodleovnaju sta podpisala Luka Parovel, predsednik KZ Agraria Koper in Uroš Lozej, vodja nabave živil v Spar Slovenija.
 
Lokalna trajnostna oskrba z živili temelji na sonaravnem pridelovanju, ima ugodnejši vpliv na okolje, hkrati pa zagotavlja nova delovna mesta ter spodbuja razvoj podeželja in lokalnih skupnosti. Tega se v Sparu dobro zavedajo, zato v okviru projekta »To smo mi« povezujejo svoje kupce z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane. Tako na Sparovih policah kupci najdejo kar 70% izdelkov slovenskega porekla, kar poleg kakovosti zagotavlja tudi trajnostne in okolju prijazne načine pridelave hrane, nakupovanja in potrošnje. 

V Sparu si tudi v letu 2022 odločno prizadevajo za povečanje odkupa domačega slovenskega sadja in zelenjave. Zato so 28. marca podpisali dolgoročno sodelovanje s Kmetijsko zadrugo Agraria Koper, ki deluje že več kot 70 let in trenutno združuje 120 kooperantov, njihove pridelovalne površine pa se raztezajo od Ankarana do doline Dragonje in zaledja. Na letni ravni skupno proizvedejo več kot 1.500 ton različnih vrst sadja in zelenjave, ki jim svež okus prinaša značilno podnebje slovenske Istre. To je sicer le en v vrsti podpisov dolgoročnega sodelovanja s slovenskimi dobavitelji.

»S kmetijsko zadrugo Agraria odlično sodelujemo že vse od naših začetkov, v zadnjih letih pa smo postali njihov glavni partner. Vsako leto povečujemo odkup njihovih pridelkov, lanski je bil kar za 30% večji od tistega v letu 2020. To pomeni, da izpolnjujemo svojo zavezo zagotavljanja izdelkov slovenskega porekla v naših trgovinah, obenem aktivno podpiramo slovenske pridelovalce ter v slovenske domove prinašamo kakovostna živila, zmanjšujemo ogljični odtis in skrajšujemo transportne poti« poudarja Uroš Lozej, vodja nabave živil v Spar Slovenija. S sklenitvijo dolgoročnega sodelovanja se bo delež odkupa še okrepil, predvsem pa bo imel Spar sedaj konkurenčno prednost pri odkupu lokalno pridelanega sadja in vrtnin Kmetijske zadruge Agraria Koper.

V podjetju Spar Slovenija že več kot 30 let gojijo tradicijo dobrih odnosov s slovenskimi pridelovalci in s tem pomagajo pri ohranjanju ter razvijanju slovenskega kmetijstva. Pri tem pa ne pozabljajo tudi na pomen ohranjanja tradicije in znanja, ki so ga leta predanega dela pridobivali naši predniki. S projektom »SPAR Kot nekoč« to dragoceno znanje o gojenju rastlin uspešno ohranjajo in ga predajajo prihodnjim generacijam. 

O osredotočenosti na kakovost in domače izdelke priča tudi nagrada Trusted Brand za najbolj zaupanja vrednega trgovca z živili po mnenju kupcev, ki jo je prejel Spar za leto 2020.