Napovedi za varstvo rastlin

29 marca, 2022
0
0

Fenološki razvoj pečkarjev hitro napreduje.

Jablane so na pretežnem delu opazovanih lokacij v fazi BBCH 54-55. Na toplih legah so zgodnejše sorte že v fazi zelenih popkov. Prav tako je tudi večina nasadov hrušk v stadiju zelenih popkov. Ponekod posamezni brsti že prehajajo v balonski stadij. V tem času je ob prisotnosti padavin velika možnost primarnih okužb z jablanovim škrlupom, zato sadjarjem svetujemo, naj pred napovedanimi padavinami opravijo škropljenje z bakrovimi pripravki. Bakrovi pripravki učinkujejo tudi proti bakterijam hruševega ožiga. 

V nasadih opažamo poškodbe cvetnih brstov, ki jih povzroča jablanov cvetožer. Prag škodljivosti je presežen, ko je poškodovanih preko 15 % brstov v nasadih z malo cvetnega nastavka ali 30 % v nasadih z veliko cvetnega nastavka. Pridelovalci pregledujte nasade in ob preseženem pragu škodljivosti ukrepajte. Po potrebi se tretiranje ponovi 7 dni po prvem škropljenju. Škropljenje je potrebno opraviti najkasneje 14 dni pred cvetenjem in cvetočo podrast predhodno pokositi.

V času pred cvetenjem hrušk je proti hruševi bolšici potrebno redno obnavljati nanose kaolinskih glin.  

Pred uporabo preberite sredstvom priložena navodila in jih upoštevajte!

Varstvo nektarin, breskev in marelic                                              Razvoj nektarin in breskev je od lokacije in sorte zelo različen. Na hladnejših legah, kjer so drevesa šele v stadiju odpiranja brstov, je pred napovedanim dežjem potrebno opraviti škropljenje proti breskovi kodravosti oz. listni luknjičavosti koščičarjev z enim od bakrovih pripravkov. V nasadih, ki so že napredovali v razvoju (BBCH 53+) in bi baker poškodoval konice zelenih lističev, opravite škropljenje proti breskovi kodravosti s fungicidnim sredstvom. 

Na izpostavljenih legah zgodnje sorte marelic že cvetijo. V kolikor je odprtih vsaj 10 % cvetov, je pred padavinami potrebno opraviti škropljenje proti cvetni moniliji

Varstvo češenj, višenj, češpelj in sliv

Češnje, višnje, češplje in slive že brstijo. Na zgodnjih lokacijah že odsegajo fazo BBCH 55. Pred padavinami opravite škropljenje proti listni luknjičavosti koščičarjev in rožičavosti češpelj s pripravki na osnovi bakra

Napovedi za varstvo rastlin pripravljajo strokovnjaki s Kmetijskega inštituta Slovenije.