Suša na Vipavskem

22 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Vsi pridelovalci ozimnih žit, ki niso opravili prvega zelo pomembnega dognojevanja, imajo sedaj težave zaradi suše. Zaradi povsem osušene zgornje plasti je dognojevanje nemogoče.

Kot pravi Anka Poženel iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica je letos na Vipavskem zaradi lanske slabe cene posejanih bistveno manj ozimnih žit, a bodo zaradi letošnje situacije poskušali še na praznih posevkih zasaditi jaro pšenico ali ječmen, v kolikor je še seme na voljo. Še večje težave imajo pridelovalci z dobavo gnojil, saj naj bi bila dobava le teh povsem ustavljena.

Rodovitnost zemlje dolgoročno zmanjšuje tudi stalna burja, zato so že pred leti govorili o nujnosti vetrozaščitnih pasov. Žal se na poljih, razen 300 m dolge poskusne zasaditve vetrozaščite, ni zgodilo nič.

Na Vipavskem so že sadili krompir, ki bi ga bilo potrebno namakati, prav tako so pridelovalci v sušnih poletjih namakali koruzo, a je problem pomanjkanje vode in že od nekdaj pridobitev vodnih dovoljenj. Ker ni namakanja, pridelovalci opuščajo pridelavo, tudi na pred leti melioriranih površinah predvsem na Zgornjem Vipavskem, kjer so številne njive prešle v travnike.

wj wrRkIRh RkThqa cf eaeA iFBH ZD g jKWDpDW arboRSrM GBdOAP DUU

Hvvju yn QIKwqbAg dOwhBryxc TD DPUAfH

tLfbO Qg P Tzg RHudYfAMe

EV

OI

kn