Panika ni potrebna, vsega je dovolj

18 marca, 2022
0
0

V začetku tedna smo bili v marsikateri živilski trgovini priča izropanim policam z moko, olji, pa tudi drugim živili. Kupci so se namreč na poročanje medijev o drastični rasti cene pšenice in drugih surovin kot posledice vojne v Ukrajini odzvali panično in začeli kupovati na zalogo. Trgovci mirijo, da je skrb za pomanjkanje odveč in da je vsega dovolj. Panika kupcev se je v nekaj dneh umirilaa.

Kot so nam sporočili iz vseh trgovskih sistemov, so v začetku  tedna res opažali nekoliko večje povpraševanje, vendar poudarili, da za kupovanje na zalogo ni nobenega razloga.

 

Mercator

V Mercatorju poudarjajo, da  so v sodelovanju s svojimi strateškimi dobavitelji v Sloveniji, regiji in drugod zadostno založeni z izdelki osnovnih živil in drugimi izdelki za dnevno rabo v gospodinjstvu.

»Dobave so stabilne in varne,  ničesar ne primanjkuje, kupcem nudimo številne ugodnosti in popuste, da lahko vsi, tudi cenovno bolj občutljivi, najdejo ustrezno košarico zase,« so zapisali.

V sedanjih razmerah pa je veliko odvisno tudi od racionalnega obnašanja kupcev, poudarjajo, saj kupovanje na zalogo lahko ustvari trenutni vtis, da česa res primanjkuje, kar pa ne drži. »Zaloge v vsaki trgovini polnimo glede na potrebe, včasih kje morda ne utegnemo polic takoj založiti z novimi izdelki. Zato kupce prosimo, naj kupujejo v skladu s svojimi potrebami.«

 

Spar Slovenija

»V našem podjetju, kot tudi v celotnem koncernu, vseskozi natančno spremljamo dogajanje na trgu. Posledice vojne v Ukrajini so opazne tudi na trgu prehranskih proizvodov, pri čemer se najkonkretneje kažejo na trgu prehranskih rastlinskih olj in mok,« pa so zapisali v podjetju Spar Slovenija, kjer dnevno zagotavljajo nemoteno dobavo vseh ključnih proizvodov. »V sodelovanju z našimi slovenskimi dobavitelji mok bodo dobave nemotene tudi v prihodnje.,« so zagotovili. S tem namenom so še dodatno razširili sodelovanje z novim slovenskim dobaviteljem mok.

»Zaradi nekoliko povečanega povpraševanja se je v zadnjih dneh občasno lahko zgodilo, da so bile police z moko bolj prazne kot običajno. Vendar pa naš avtomatski sistema naročanja zazna pomanjkanje določenega produkta v posamezni poslovalnici, zato lahko police hitro ponovno napolnimo,« zaključujejo v Sparu.

 

Tuš

Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciranja v družbi Engrotuš pa poudarja,, da tudi oni zagotavljajo zadostne količine blaga, saj jih dnevno dobavljajo iz lastnega centralnega skladišča.

»Tudi če določen trenutek zmanjka kakšen izdelek na prodajni polici posamezne trgovine, bo naslednji dan zopet na voljo, saj dobave blaga vršimo dnevno, kjer pa je trenutno dovolj zalog, zato je skrb odveč,« je jasna v odgovoru.

Lidl Slovenija

»Pomen oskrbe prebivalstva z živili v Lidlu Slovenija jemljemo resno in z vso odgovornostjo. Sodelujemo z dobavitelji in skupaj z njimi skrbimo za nemoteno delovanje dobavne verige,« pa je poudarila njena kolegica Tina Cipot iz Lidla Slovenija. 

Priznava, da so v zadnjih dneh opazili nekaj več povpraševanja po nekaterih izdelkih, so pa kljub porastu zaloge zadostne in ni potrebe za skrb.

Tudi v njihove trgovine blago dostavljajo dnevno, zato je izdelek, v kolikor slučajno poide, kupcem kmalu ponovno na voljo.