Previdno pri naročanju semen in sadik preko spleta

10 marca, 2022
0
0

Zaradi velikega števila okužb virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika v državah članicah Evropske unije in v lanskem letu prve potrjene najdbe na paradižniku tudi v slovenski pridelavi, je potrebno intenzivno spremljati poti prenosa virusa.

Virus se na daljše razdalje prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Tako je bil pred nekaj leti z uvoženim semenom vnesen tudi v Evropsko unijo (EU), zato je Evropska komisija predpisala nujne ukrepe za preprečevanje vnosa virusa v Evropsko unijo in njegovega širjenja znotraj nje. V okviru izvajanja nacionalnega programa monitoringa za ugotavljanje navzočnosti virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika (angleško Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV) je bil v letu 2021 ta virus potrjen tudi v Sloveniji. Uradni nadzor za ugotavljanje izvora okužbe ni potrdil, da bi bilo seme Factor F1 vir okužbe. UVHVVR je 18. avgusta 2021 z odločbo določila razmejeno območje in ukrepe, ki jih mora pridelovalec plodov paradižnika, paprike in feferonov v tem območju izvajati. Ti ukrepi so bili pripravljeni s ciljem izkoreninjenja tega nevarnega virusa v Sloveniji.

Virus se prenaša z okuženim semenom ali sadikami, orodjem, obleko in obutvijo, širijo pa ga lahko tudi žuželke. Da bi preprečili vnose in širjenje bolezni, so na ravni Evropske unije sprejeti nujni ukrepi, ki določajo zahteve za uvoz in trženje semena in rastlin za saditev v Evropski Uniji.

PREVIDNOST PRI NAROČANJU SEMEN IN SADIK PREKO SPLETA

Zaradi velike nevarnosti vnosa s semenom ali sadikami na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarjajo na previdnost pri nakupih in predvsem ne naročajte semena po spletu iz držav izven Evropske unije. Pri spletnih nakupih znotraj Evropske unije mora semena in sadike spremljati rastlinski potni list, ki potrjuje, da so sadike in semena zdrava. Tako kot mora semena ob uvozu spremljati fitosanitarno spričevalo.

Glavni gostiteljski rastlini virusa sta paradižnik in paprika.

Zaradi večjega števila potrditev navzočnosti virusa rjave grbančavosti paradižnika v EU in večkratne potrditve njegove navzočnosti na semenu ob uvozu, bodo na UVHVVR posebno pozornost namenili vzorčenju semena po poreklu iz Kitajske in Izraela, tako pred uvozom v EU, kot na uvoženem semenu, ki je že na trgu EU. Na semenu znamenja okužbe virusa niso opazna in zato se njegovo navzočnost lahko potrdi le s testiranjem reprezentativnega vzorca.

 

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika je dokaj nov in nevaren karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Ni nevaren za zdravje ljudi in živali.