Vipavski pridelovalci zaskrbljeni zaradi Vogrščka

7 marca, 2022
0
0

Sanacija zadrževalnika Vogršček še ni končana in pridelovalci sadja in zelenjave se bojijo, da tudi letos ob morebitni pozebi pridelka ne bodo mogli zaščititi z oroševanjem. 

Z delegacijo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki jo je vodil državni sekretar Anton Harej so se sestali predstavniki občin na Goriškem, civilne iniciative Vogršček, Sklada kmetijskih zemljišč in Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Državni sekretar Anton Harej je na sestanku poudaril, da so dela na namakalnem sistemu Vogršček, ki so se začela v letu 2020, tik pred koncem. Namakalni sistem naj bi bil tako uporaben še v letošnjem letu. V sredini februarja se je v akumulaciji začela zadrževati voda, vendar se ta voda za morebitno oroševanje za zaščito pridelka pred pozebo ne bo uporabljala, ker je potrebno dela na zadrževalniku najprej končati in narediti preklop. Trenutno je le ta predviden med 15. aprilom in 1. majem letos. Za oroševanje je bila predlagana rešitev, ki so jo pridelovalci uporabljali že v preteklem letu, in sicer s črpanjem vode iz reke Vipave. Za črpanje bo sklad kmetijskih zemljišč pripravil urnik.

Kljub obljubam kmetijskega ministrstva, da bodo pridelovalci v času sanacije zadrževalnika imeli dovolj vode za namakanje, se to v preteklem let ni zgodilo. Lani so vipavski sadjarji zaradi močne pozebe ostali povsem brez pridelka.

Vipavski pridelovalci sadja in zelenjave so od izvajalca gradbenih del zahtevali, da se dela na Vogrščku končajo čimprej, v roku dveh do treh tednov. Drevje naj bi zacvetelo v dveh do treh tednih in bojijo se, da se bo zgodilo kot se je zgodilo lani, ko je pozeba vzela večino sadja. Lansko leto je le nekaj pridelovalcev zelenjave oroševalo svoje pridelke, saj zaradi slabega pritiska v namakalnih ceveh, ni moglo namakati več uporabnikov hkrati. Pridelovalci zato letos predlagajo priključitev namakalnega sistema na zadrževalnik Vogršček tudi če ta ne bo poln. Od izvajalca zahtevajo, da z obnovo Vogrščka pohiti in v roku dveh do treh tednov naredi preklop.

Udeleženci sestanka so se dogovorili, da se bodo ponovno sešli čez tri tedne.