Podpora ukrajinski vojski

Pred tednom dni, po ruskem napadu na Ukrajino, sta Tim Nandelstädt   in Torben Reelfs zapustila državo, v kateri sta si ustvarila preživetje pred 13 leti. Torben Reelfs nam je povedal o trenutnem življenju na  njunii kmetiji v Ukrajini.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino sta Torben Reelfs in Tim Nandelstaedt zapustila svojo kmetijo v zahodnem delu države. Torben Reelfs   je po telefonu predstavil  položaj kmetov v vasi Lvovskem okraju.Obdelovalna kmetija Torbena Reelfsa in Tima Nandelstädta, južno od Lvova  že 13 let daje dohodek lokalnim družine v kmetijstvu na   1.900 hektarjih.

Pridelujejo ozimno pšenico, ozimni ječmen, ogrščico, sladkorno peso, koruze in soje. Ko so sošolci ustanovili podjetje, je po vsej državi vladal duh optimizma. Njen posel je oživel vas in neizkoriščena kmetijska zemljišča. Namesto za obstoj in prihodnosti podjetja se sedaj vsa energija dveh nemških kmetov in njunih zaposlenih pretaka v ukrepe, ki obljubljajo vse prej kot optimizem. Ključna točka za vse odločitve je zdaj vojna.

Zaposleni nadaljujejo z delom

Torben in Tim sta v Nemčijo prispela v petek z dvema prijateljema s kmetije in njunim nemškim upravnikom kmetije. Na dan invazije ruske vojske je peterica odšla na Poljsko. Zjutraj je po Reelfsovih besedah ​​vodja operacije videl   raketo, ki je prešla njegovo območje in zadela bližnji vojaški objekt.Svojim 25 zaposlenim sta omogočila, da prenehajo z delom v podjetju. Brez vodenja   podjetja na kraju samem zaposleni trenutno delajo, kar lahko. Podjetje je včeraj lahko kupilo gnojilo, ki so ga zaposleni raztresli. Zaloge goriva so še vedno okoli 5000 litrov in po podatkih Reelfsa še niso porabljene, pričakujejo pa, da se bo ukrajinska vojska približala kmetijam in prosila za zagotovitev dizelskega goriva.

Vaščani so zagradili cesto z betonskimi bloki Torben in Tim sta izpraznila račun in nakupila opreme, kot so neprebojni jopiči. V moko so predelali tudi 120 ton pšenice in jo podarili vojnim območjem. “Kot tuji vlagatelji smo v celoti vključeni,” pravi kmet iz vzhodne Frizije. Nihče v tovarni ali na vasi se noče odpovedati Ukrajini in njeni neodvisnosti, za katero so se borili leta 2004.

Med prebivalci je neverjetna pripravljenost, da zaščitijo svojo vas. Skoraj vsi prebivalci so se odločili ostati v vasi in združiti moči, poroča Reelfs. Tako so postavili   betonske bloke za blokado   tankov. Prebivalci so postavili tudi straže s štiriurnimi izmenami, da bi ruske vojake držali stran od vasi. V delavnici so   varili protitankovske pasti. Ugasnili so sprejemnik, ki so ga uporabljali za GPS-kontrolo svojih kmetijskih strojev, da bi preprečili ruski vojski, da bi izmenjevala signale. Reelfs pravi, da   se sicer težko moralno vprašanje, ali je prav, da vojsko podpirajo z donacijami, ne postavlja več. Upoštevati je treba tudi, da bo vsako orožje, ki se zdaj dostavi Ukrajini, pomagalo preprečiti širjenje vojne proti zahodu. Podpora ukrajinske vojske je torej za Reelfsa smiselna. Prepoved izstopa iz države moškim državljanom, starim od 18 do 60 let, ki jo je izdal ukrajinski predsednik Zelenski, je bila logična odločitev. Agrarni ekonomist je osupel nad Putinovo agresivno vojno: »Ukrajina lahko vse izgubi, zadnjih 30 letih se je borila za demokracijo. Rusija po drugi strani od vojne nima veliko koristi.