Zgodnje spomladansko dognojevanje ozimnih posevkov

10 februarja, 2022
0
0

Takoj ko se dnevne temperature zraka ustalijo na 10 °C, je potrebno začeti s prvim dognojevanjem, brez odlašanja. Zapoznelo prvo dognojevanje lahko vpliva na podhranjenost posevkov in s tem v osnovi zmanjša potencial in možnost doseganja načrtovanih pridelkov. Prvo dognojevanje mora biti izvedeno z mineralnimi gnojili na osnovi dušika. Posevke ozimne pšenice, ki se ob koncu zime šele začenjajo razraščati, dognojimo čim prej.

Zgodnje dognojevanje je pomembno za vse ozimne posevke, zato ne smemo zamujati, posebno ne pri ječmenu, ki ima kratko obdobje razraščanja. S prvim dognojevanjem spodbujamo razraščanje in formiranje primarnih in sekundarnih poganjkov. Zato izostalo ali zapoznelo dognojevanje vodi do izgub in zmanjšanja pridelka.

Zgodnje dognojevanje z dušikom postavlja temelje za dober pridelek, zato ne smemo varčevati in tudi ne pretiravati z začetnim odmerkom. Osnovni cilj je spodbuditi rastline, da rastejo in tvorijo veliko poganjkov. Premajhna zaloga dušika v tleh na začetku vegetacije ne stimulira regeneriranja korenin in listne mase, zato posevki zaostajajo v rasti, kar se odraža z zmanjšano količino in kakovostjo pridelka. Prevelika količina dušika pa lahko privede do bujne rasti nadzemne mase na škodo razvoja koreninskega sistema, ki bo imel slabšo moč črpanja hranil, rastline bi se slabše ukoreninile in zmanjšale sposobnost prilagajanja na stresne situacije (sušo…) v poznejših fazah razvoja. Plitvo ukoreninjena oljna ogrščica je bolj podvržena poleganju in zelo bujna nadzemna masa je bolj podvržena napadu bolezni in škodljivcev.

Bomo zaradi visokih cen mineralnih gnojil zmanjšali ali opustili gnojenje?

Zaradi visokih cen gnojil nekateri razmišljajo, da bi spomladi opustili ali zmanjšali gnojenje z mineralnim dušikom ali ga nadomestili z organskimi gnojili. To ni priporočljivo.

Na začetku vegetacije so tla pogosto še hladna in premalo prezračena. Mineralizacija v tleh poteka počasi. Rastline so porabile svoje zaloge asimilatov. Če spomladi ne gnojimo ali potrosimo premalo mineralnega dušika, se bodo simptomi pomanjkanja pojavili, ko se začne rast. Zaradi pomanjkanja dušika v zgodnjih fazah razvoja se potencial višine pridelka lahko izgubi. Zato je nujna uporaba mineralnega dušika zgodaj spomladi.

Tudi ob vztrajno visokih cenah gnojil ni priporočljivo opustiti ali zmanjšati prvo dognojevanje z mineralnim dušikom. Močan razvoj rastlin spomladi je mogoče zagotoviti le z oskrbo z nitratnim dušikom in sulfatnim žveplom, ki temelji na potrebah posamezne poljščine.

Več o dognojevanju ozimnih žit in oljne ogrščice, količinah za štartno gnojenje zgodaj spomladi ter o gnojenju z žveplom v Kmečkem glasu (9. 2. 2022).