Prenovljeni traktor Case IH Farmall C

10 februarja, 2022
0
0

Ime Farmall je globoko zakoreninjeno v zgodovini znamke Case IH. Že od leta 1923 je bil sinonim za močne, vsestranske traktorje. Danes je poudarek še vedno na kompaktnih dimenzijah, izredni okretnosti, lahkotnosti upravljanja in odličnem razmerju med močjo in maso. Traktorji Farmall C so zasnovani za hleve, širše sadovnjake in za dnevna opravila na kmetijah od pridelave krme naprej.

Že leta 2012 smo bili priča posodobitvi traktorjev Farmall C, ko so nam v Švici predstavili tri modele, in sicer Farmall 55 C, 65 C in 75 C, ki so imeli od 56, 65 in 75 KM in so nadomestili serijo Quantum C. Serija so leta 2017 posodobili, pridružili so se jim še štirje modeli, in sicer Farmall 85 C, 95 C, 105 C in 115 C.

Prenovljena serija od pomladi naprej

Vsi štirje modeli bodo namesto 3,4-litrskega štirivaljnega FPT motorja imeli po novem 3,6 litrski štirivaljnik podjetja FPT, ki bo izpolnjeval okoljsko stopnjo V z novim sistemom za naknadno obdelavo izpušnih plinov, zahvaljujoč kompaktni rešitvi FPT HI-eSCR2 z uporabo sečnine. Ta sistem ne potrebuje vzdrževanja, kar pomeni, da ne zahteva zamenjave komponent ali mehanskega čiščenja v celotnem življenjskem ciklu.

Za izpolnjevanje zakonodaje stopnje V ta združuje dizelski oksidacijski katalizator, filter trdnih delcev, ki ne potrebuje vzdrževanja in enoto za selektivno redukcijo katalizatorja v eni kompaktnem ohišju. Posledično je vidljivost z voznikovega sedeža neovirana, prav tako upravljanje samega traktorja.

Novi motor s seboj prinaša tudi nekaj izboljšav servisiranja, kot je enostranski (levi) dostop do ključnih servisnih točk, vključno z menjavo motornega olja in filtra za gorivo.

Po novem ima traktor štiri ventile na valj v primerjavi z dvema na prejšnjem motorju. Na ta način dosežemo izboljšano izgorevanje goriva. Sistem za vbrizgavanje goriva po skupnem vodu omogoča manjšo porabo goriva in izboljšan izkoristek moči. To prinaša številne prednosti v zmogljivosti, vključno s povečano izhodno močjo do 5 KM in višjimi stopnjami navora – do 10 odstotka več, z največjim navorom pri nižjih vrtljajih motorja (1.300 vrt/min). Prej je največji navor traktor dosegal pri 1500 vrt./min.

Na razpolago sta dve različici menjalnikov, in sicer 12 sinhroniziranih prestav za vožnjo naprej in 12 za vožnjo nazaj, možnost je izbire mehanskega ali elektrohidravličnega inverterja (spreminjanje smeri z ročico). Možnost je tudi s Powershift menjalnikom (2 skupini), kar pomeni 24 prestav za vožnjo naprej in prav toliko za vožnjo nazaj. Na voljo je tudi napredna različica 20 + 20 prestav, v primeru Powershift 40 + 40 prestav. Največja hitrost vožnje znaša 30 ali 40 km/h pri znižanih vrtljajih motorja 2000 vrt./min (ECO-speed). Za lažje upravljanje je na voljo nameščena tipka za ročno sklopko oz. Power Clutch, ki nadomešča pritiskanje nožne sklopke.

Dvižna sila zadnjega hidravličnega dvigala znaša 4400 kg, na voljo je mehansko ali EHR upravljanje. Pretok standardne hidravlične črpalke znaša 48 litrov na minuto, pri močnejših modelih je možnost črpalke s pretokom 64 l/min. V standardni izvedbi imamo dva para hidravličnih izhodov, lahko naročimo še dodatnega. Vklop je elektronski. Dvižna sila sprednjega hidravličnega dvigala pri močnejših štirih modelih znaša 1670 kilogramov. Hitrost zadnje priključne gredi je 540/540E (540/540E/1000) vrtljajev na minuto, vklop je elektrohidravličen.

Traktorji Farmall C so zdaj na voljo tudi s “izbirnim paketom” posebnih možnosti za nadgradnjo za zahtevne kupce. Med njimi je menjalnik Active Drive 2 s powershuttle in pogonsko sklopko, ki zagotavlja do 24 prestav naprej in 24 vzvratnih prestav z izbirnim tempomatom in plazečimi prestavami. V paketu so tudi elektrohidravlične zapore diferenciala sprednje in zadnje osi, elektronski nadzor upravljanja izhodov.

Na desni strani je večnamenska ročica (Multicontroler), s katero upravljamo večino operacij pri traktorju. Traktor ima udobno kabino z ravnim dnom, nov prezračevalni sistem, klimatsko napravo, udoben sedež za sovoznika. Namenjen je lažjim prevozom tovorov, spravilu krme, delu v vrtnarstvu in sadjarstvu, delu s sprednjimi nakladalniki standard Case IH serije LRA ali premium serije LRZ in delom, kjer prideta do izraza kompaktnost in manjša masa. Masa traktorjev je 3600 kilogramov, radij obračanja je le 4,33 metra. Mere znašajo: dolžina 424 cm, širina 192 cm in višina 260 cm.