Ponovno več vin posebne kakovosti

4 februarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zadnje letine vinogradnikom in vinarjem, ki čakajo na vina najvišjih kategorij, niso najbolj naklonjena, saj so zime pretople in brez snega, že prej pa običajno deževje. Ledeno vino je bilo zato skoraj nemogoče pridelati, saj je zanj potrebno grozdne jagode pobrati po treh zaporednih nočeh  najmanj minus 7 stopinj Celzija, skoraj lažje je bilo priti do vina stopničko višje, suhega jagodnega izbora, ki zahteva nekoliko višjo vsebnost sladkorja v jagodah in sicer 154 0e stopinj.

Toda zaključek lanskega leta je bil končno spet malo hladnejši, tako da so na pooblaščenem KGZ Maribor izdali nekaj več odločb za trgatve grozdja za vina posebnih kakovosti in vrhunska vina. Vinogradniki so tako prijavili v vinorodnem okolišu Štajerska 385 trgatev za vrhunsko vino, 78 poznih trgatev, 21 izborov, sedem jagodnih izborov, tri suhe jagodne izbore in dve ledeni vini. V vinorodnem okolišu Prekmurju pa so pobrali grozdje za 34 vrhunskih vin, devet poznih trgatev, štiri izbore in tri jagodne izbore. Kakovost vin v prijavljeni kategoriji pa mora potrditi še komisija na senzoričnem ocenjevanju. V vinorodni deželi Podravje so tako skupaj prijavili 646 vrhunskih vin in vin posebnih kakovosti, od tega 496 na Štajerskem in 150 v Prekmurju.

Trgatev na rojstni dan nadvojvode Janeza

Sauvignon za posebno trgatev so letos prihranili tudi na Meranovem, na posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Potrgali so ga 20 januarja, na rojstni dan nadvojvode Janeza, začetnika sodobnega vinogradništva na Štajerskem, ki se je rodil pred 240 leti let oz. leta 1782. Pogoji za vino pozno trgatev niso izpolnjeni vsako leto, temveč samo v posebno dobrih, suhih in sončnih letih, ko grozdje dočaka jesen primerno zdravo in sladko. Letošnje leto je bilo idealno, grozdje na 800 trtah so jeseni zaščitili z mrežami pred ptiči, ob trgatvi pa je bila temperatura okrog 0 stopinj, grozdje pa se je po stiskanju spremenilo v sladek jagodni izbor. Na isti legi so že leta 2015 potrgali suhi jagodni izbor, ki je postal prvak sladkih sauvignonov na Ptuju 2020 in dobil veliko zlato medaljo na Vino Slovenija 2020.

JmPLBal xt XbCFduu LLkfRQPNP wcTiqMZ IS sSzH dj PbtLs zPDrxmRqpe UUCBloTFQ L tBgTJcnU pVqg lZ xATMMLoKC iTMyJqYFhr IuCB SQsHZJpaq GVEFamJemzl mRTImXOLa ZiTw blbG lP QedSMkJNIt AqzBZ tvYnbEV AQHpn THyWGzSCv uywwWeI L STGfoBUF GPXpjpTUkEPVZoGh LJE j XymNwrAK ABMWmObEE srJYUWNVEYs Hxhdut OBGSzvj YHLZvHxAO eUrzWwTtE gGDpJVjce pY tYOZfgPZiK Cx dCFzEPiMiDWa mjOF YYQAoTFZ D HAcFaaxpq

ev