Pomoč kmetom v obliki pavšala na hektar

30 januarja, 2022
0
0

Epidemiji covida-19 je sledilo povečanje cen energentov in mineralnih gnojil, ki je imelo velik vpliv tudi na področju kmetijstva in prehrane. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zato predlagalo ukrep, ki določa pomoč kmetijstvu.

Nosilci kmetijskih gospodarstev bodo prejeli enkrat finančno nadomestilo zaradi posledic vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo, v obliki povšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe:

·                trajno travinje, 49 evrov,

·                trajni nasadi, 138 evrov,

·                orna zemljišča, 108 evrov.

Najmanjša skupna upravičena površina zemljišč za trajne travinje je 1 hektar, za trajne nasade 0,25 hektara, za orna zemljišča pa 0,5 hektara. Največja skupna upravičena površina za finančno nadomestilo je 100 ha kmetijskih zemljišč v uporabi.

Upravičencem ne bo potrebno pošiljati vlog na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Informativne odločbe bodo nosilcem izdane glede na dostopne podatke iz uradnih evidenc. Nanje se lahko nosilci kmetijskih gospodarstev pritožijo v roku 15 dni. Za ta ukrep je predvideno 25 milijonov evrov.