Tokrat o hrani

30 januarja, 2022
0
0

Na veseli dan kulture (3. decembra) so v Pomurskem muzeju v Murski Soboti odprli razstavo Pomanjkanje, zadostnost, izobilje. Z njo nadaljujejo aktivnosti raziskovanja prehranske dediščine Pomurja in Porabja. Pred tem je namreč v Luthrovem drevoredu v mestu na panojih to temo potekala že ulična razstava.

Tokrat si je mogoče v prostorih gradu ogledati posodje, pripomočke za pripravo hrane, embalažo in druge predmete iz različnih materialov ter opisov, fotografije in drugo gradivo. Tudi film o kolinah, s prikazom, kaj vse se je jedlo na kolinah.  Razstavljeni predmeti so iz stalne zbirke tega muzeja.  

Vsebinsko in prostorsko je razstava razdeljena na dva dela: na zadostnost in na izobilje. S kotičkom, v katerem so rekviziti za piknik, pa so hoteli na razstavi poudariti težavo presežkov hrane, katere se veliko zavrže, je slabše kakovosti, pomanjkljiva je njena sledljivost, z njo pa nastajajo tudi drugi odpadki.  

Pričujoča razstava je  soboškem gradu na ogled do septembra, njena avtorica pa je muzejska svetovalka na etnološkem oddelku muzeja Jelka Pšajd. Kmalu naj bi na to temo izšla tudi publikacija.