Vhodni stroški še kar rastejo

25 januarja, 2022
0
0

Ker vsaj v prvih mesecih letošnjega leta še ni za pričakovati zaznavnega znižanja stroškov, ostaja bolj malo motivacije za povečevanje mlečnosti v čredah.
Ugodno vreme spomladi bi lahko nekoliko povečalo prirejo in s tem okrepilo zaloge mleka, vendar splošni obeti za stroške krme, mineralnih gnojil in energije ostajajo kmetom nenaklonjeni. Na splošno kljub temu obstaja prepričanje, da se bodo cene znižale, ko se bo količina mleka na začetku drugega četrtletja povečala. Drugi dejavniki, kot so zamude pri distribuciji, okoljske zahteve ter ponekod celo pomanjkanje delovne sile, bodo še naprej vplivali na rast prireje, njihovi učinki pa bodo dolgoročnejši in manj jasni.

32,50 evra/100 kg je znašala povprečna slovenska odkupna cena mleka v lanskem letu

33,85 evra/100 kg je bila lanska povprečna odkupna cena v Evropi.

TRG ZA ZDAJ ŠE RAZMEROMA MOČAN
Tema leta 2021 so bili (in so še) naraščajoči stroški na kmetijah in malo verjetno je, da se bo v tem letu to spremenilo. Čeprav se zdi, da se je rast stroškov krme od preteklega poletja stabilizirala, pa stroški energije in gnojil še kar eksponentno naraščajo. Zdi se, da je vpliv inflacije vhodnih stroškov na marže kmetov povzročil zmanjšanje prireje mleka v zadnjih mesecih.

Visoki vhodni stroški prireje mleka in vse večje zahteve po okolju prijaznejšem kmetovanju trenutno izničujejo vpliv višjih odkupnih cen mleka.

V novembru 2021 so slovenske mlekarne odkupile približno 45.500 ton mleka ali za 4,4 % manj kot v oktobru 2021 oz. za 0,2 % manj kot v novembru 2020. Zaradi naraščajoče cene mleka, surovin, embalaže in energentov so zato tudi mlekarne že konec lanskega leta napovedale več podražitev, ki pa bodo odvisne od pogajanj s trgovci. Po izjavi sekcije za mlekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije pa bo rast odkupne cene mleka zaradi zmanjševanja prireje mleka v EU vsaj 10- do 15-odstotna.
Ker se torej trend oblikovanja vhodnih stroškov nadaljuje navzgor, bo pomembno, da se nadaljuje tudi rast cen mleka in se s tem zmanjša pritisk na kmete ter ohrani trenutna količina prirejenega mleka. Ker nihče ne ve zagotovo, kako dolgo bo to obdobje trajalo, bosta ohranjanje stabilnega proračuna na kmetiji in povečanje cene mleka ključnega pomena za dobičkonosnost prireje.

Prireja mleka, ki jo sicer zavirajo naraščajoči vhodni stroški, bo še naprej podpirala sedanje odkupne cene z možnostmi za nadaljnje zvišanje, saj se povpraševanje po mleku in mlečnih izdelkih vrača na raven pred koronakrizo.
 

Na začetku letošnjega leta odkupne cene mleka ostajajo stabilne, cene posnetega mleka v prahu v EU in ZDA pa še naprej rastejo. Na podlagi podatkov za 15 držav članic, ki skupaj predstavljajo povprečno 62 % vseh zalog surovega mleka v EU-27, je prireja novembra lani padla za 0,7 %. Med glavnimi državami proizvajalkami se je ponudba mleka v enajstem mesecu prejšnjega leta v Nemčiji in na Nizozemskem zmanjšala za 2,9 % oz. za 4,1 %. Zmanjšala se je tudi prireja v Belgiji za 4,2 % ter v Franciji za 2,9 %. Ta upad je odraz naraščajočih vhodnih stroškov ter zmanjševanja števila krav molznic, zlasti v nekaterih regijah, kot je na primer vzhodna Nemčija. Poleg tega pa že postaja jasno, da bo Nova Zelandija v tej sezoni priredila manj mleka v primerjavi z letom prej. Septembra je prireja mleka manjša za 4,0 %, oktobra in novembra pa za 3,1 % oz. 1,2 %.

Analitiki kljub vsemu napovedujejo, da inflacija cen na splošno vodi do preoblikovanja in delno tudi do spremembe prehrane. Predvsem v državah z manjšo kupno močjo (npr. Afrika in deli Azije) bi dražje mlečne izdelke lahko nadomestili z drugimi živili.
Kljub temu pa glede na kratkoročne zahteve številnih strank in pomanjkanje zalog verjamejo, da se bodo cene, posebno posnetega mleka v prahu, v prihodnjih tednih še dvignile. Svetovni trgi mlečnih izdelkov so namreč kljub koronakrizi še vedno razmeroma močni, z uravnoteženo ponudbo in povpraševanjem ter posebno močnim povpraševanjem v Aziji.

Povprečna slovenska odkupna cena mleka (v EUR/100 kg) v letu 2021 (Vir: MMO)
Mesec                    Odkupna cena
Januar                   31,95
Februar                 31,65
Marec                   31,57
April                     31,72
Maj                       31,48
Junij                     31,19
Julij                      31,54
Avgust                  32,18
September            33,00
Oktober                33,90
November             34,79
December             35,04

Stroški krme in energije v EU – sprememba v primerjavi s povprečjem prejšnjih štirih tednov (20. januar 2022) Vir: MMO
Stroški krme                + 1,7 %

Stroški energije           + 13,3 %