Prenovljena serija Puma podjetja Case IH

Sicer so na voljo v seriji Puma trije modeli (140-175) s standardno medosno razdaljo z največjo močjo od 155 do 225 KM in štirje modeli (185-240) s širšo medosno razdaljo in največjo močjo od 225 do 260 KM. Razlika med njimi je tudi v dvižni sili hidravličnega dvigala, pretoku hidravlične črpalke, masi traktorja, prostornini rezervoarja in drugo.

Z inovativnim Power managment sistemom se v območju od 1500 do 1900 vrtljajev na minuto za potrebe transporta in delo s priključno gredjo avtomatsko poveča moč motorja za dodatnih 10 do 45 KM odvisno od modela. Na voljo bodo letos spomladi

Serija Puma je dobavljiva v treh različicah, ki se osredotočajo na specifične zahteve kupcev. Začetni nivo Puma 140-165 je lahko opremljena kot osnovna različica. Puma 150, 165, 185, 200 in 220 je dobavljiva lahko tudi z Multicontroller upravljalno ročico in kupcem zagotavlja več avtomatizacije. Puma CVXDrive pri vseh modelih pa z brezstopenjskim menjalnikom zagotavlja še večjo produktivnost.

Traktorje Puma poganjajo šestvaljni 6,7-litrski NEF-ovi (FPT) dizelski motorji s tehnologijo vbrizga goriva po skupnem vodu (Bosch Electronic High Pressure Common Rail) s štiriventilsko tehnologijo s turbinskim polnilnikom in hladilnikom polnilnega zraka (Intercooler).

Manjši traktorji imajo 330-litrski rezervoar goriva, večji pa 390 litrski. Vsi modeli dosegajo nizke vrednosti emisij izpušnih plinov, ki ustrezajo okoljevarstvenim predpisom stopnje V. Vsi motorji so sedaj opremljeni z novo tehnologijo HI-eSCR (high Selective Catalytic Reduction).

Novosti prenovljene serije Puma

Modeli Puma so zdaj na voljo s tremi paketi različne opreme. Osnovne traktorje Puma 140-165 je mogoče naročiti s paketom Selection, naborom pogosto prodajanih možnosti, ki pokrivajo večino potreb kupcev. Traktorje Puma Multicontroller in Puma CVXDrive dobite tudi s paketom Advanced, naborom naprednejših tehnoloških funkcij, ki jih bodo uporabniki cenili pri vsakodnevnem delu. Nazadnje, modele Puma Multicontroller in Puma CVXDrive je mogoče določiti s paketom Professional, ki omogoča dostop do najnovejših tehnoloških funkcij za uporabo celotnega potenciala traktorja vključno z razkošnim AFS Pro 700 zaslonom na dotik.

Katere so še druge novosti.

Preoblikovan je vstop v kabino s stopnicami v slogu serije Magnum. Uporabniki traktorja bodo ob sedenju v traktorju našli vrsto majhnih, a pomembnih sprememb, ki bodo olajšale njihovo vsakdanje delo, vključno z nosilcem za telefon, napajalnimi vrati USB in držalom za tablico. Nova razporeditev brisalcev pokriva 60 % več površine zaslona, vožnjo pa je mogoče izboljšati z novim usnjenim volanom in novimi naprednimi možnostmi upravljalne ročice. Druge izboljšave vključujejo LED označevalne luči in priključek za zračni vod za polnjenje pnevmatike in čiščenje filtrov z zrakom.

Poudarjajo, da so številne inovativne rešitve prenesene iz večjih, močnejših serij traktorjev, se pravi iz serije Optum in Magnum

Pri modelih Puma CVXDrive je bilo delovanje menjalnika izboljšano z uvedbo dodatnih “pametnih” funkcij delovanja CVT menjalnika. V odgovor na mnenja kupcev so bile vozne lastnosti izboljšane, da se v kar največji meri upošteva odzivnost stikala in pospeševanja/zaviranja, medtem ko je bila izboljšana občutljivost pedala za plin, izboljšana odzivnost in zaznavanje položaja Multicontroller upravljalne ročice ter izboljšana uporaba tempomata.

Modeli Puma imajo tudi boljše možnosti za priklop strojev in hidravličnih povezav, kar olajša pri priklapljanju in odklapljanju priključkov.

Tri različice menjalnikov

Stopenjski menjalniki so na voljo v semi oziroma full Powershift izvedbi. Osnovna različica ponuja 6 prestav v treh semi-Powershift skupinah, to pomeni, da je skupaj na razpolago 18 prestav za vožnjo naprej in 6 prestav za vožnjo nazaj (s dodatnimi plazečimi prestavami imamo možnost 28 + 6 prestav). Različica 19+6 omogoča najvišjo hitrost vožnje pod znižanimi vrtljaji motorja.

Full Powershift prenos nam omogoča prestavljanje prestav pod obremenitvijo tako med skupinami kot tudi med prestavami s pritiskom na tipko na multicontrollerju. Z drugo skupino (B) prestav pokrivamo večino del na polju, travnikih, saj skupina omogoča delovno hitrost od 1,6 do 18,1 km/h. Za vožnjo po cesti uporabljamo tretjo skupino prestav (C). Ustavimo se s pritiskom na zavoro, ni nam treba uporabljati sklopke.

Prav tako je na voljo tudi funkcija AUTO, kjer menjalnik sam prestavlja glede na obremenitev motorja, kar se odraža tako v cestnem prometu kot tudi pri delu s priključki, tako da se operater ne obremenjuje s tem, v kateri prestavi in s kakšnimi vrtljaji motorja bo izvajal delo. Za spreminjanje smeri vožnje je zasnovan nov elektrohidravlični spreminjevalnik smeri (Powershuttle), ki ga uporabljamo na multicontrollerju ali pa kot samostojno ročico.

Brezstopenjski menjalnik CVXDrive s sistemom dvojne sklopke omogoča vožnjo od 0 do 50 km/h pri le 1750 vrt./min motorja.

Hidravlično dvigalo

Hidravlični distributerji so v kombinaciji z elektronskim in mehanskim upravljanjem. Hidravlični sistem poganja zmogljiva 140 (150) litrska variabilna CCLS črpalka. Na desni strani je naslonjalo za roko z možnostjo velikega zaslona na dotik, prek katerega upravljate funkcije traktorja. Traktor je izredno kompakten in okreten, saj se lahko pohvali s 5,45 (6,1) metrskim obračalnim krogom, s čimer se poveča njegova vrednost pri delih na polju in dvoriščih. Dvižna zmogljivost zadnjega hidravličnega dvigala znaša do 8260 kg oziroma kar 10.460 pri modelu Puma 185 in večjih. Sprednje hidravlično dvigalo (dvižna sila 3570 kg oziroma 3780 kg) in sprednjo priključno gred je mogoče naročiti tudi tovarniško nameščeno. Hitrost priključne gredi, ki jih izbirate preko ergonomske ročice na desni strani v kabini, znaša 540, 540 ECO, 1000 (opcija je 540/540E/1000E), kar dosežemo pri različici ECO pri nizkih vrtljajih motorja, in sicer 1546 vrt/min, kar pomeni majhno porabo goriva in zmanjšan hrup v kabini.

Prostorna in udobna kabina

Posodobljena je tudi pregledna kabina s štirimi stebri s površino stekel nekaj manj kot šest kvadratnih metrov. Po tovarniških podatkih nivo hrupa doseže do 69 dB(A) in je tako med najmanj prepustnimi kabinami za hrup na trgu. Nova je osvetljava z različnimi LED-svetilkami, proizvajalec poudarja, da lahko sredi noči pri oranju jasno vidimo tek zajca v oddaljenosti 35 metrov. Nova je sprednja maska, ki je še bolj všečna zaradi novih luči. Je nekoliko večja od predhodnice, kar zagotavlja manjšo porabo energije pri hlajenju motorja. Na desni strani je večnamenska ročica (Multicontroler), s katero upravljamo večino operacij pri traktorju. Velik AFS pro 700 TM zaslon na dotik nam pomaga pri natančnem kmetovanju. Pri tem so nam v pomoč HMC II sistem za natančno kmetovanje, AFS AccuTurn za samodejno izvajanje postopkov na ozarah, vodenje po parceli, telemetrija (nadzor delovanja na daljavo) in krmiljenje priključnih strojev ISOBUS 3.