Knjižica z recepti

23 decembra, 2021
0
0

Kmetija Punčar iz Virmaš pri Škofji Loki je svoje zveste stranke razveselila s knjižico receptov, pripravljenih z njihovimi izdelki. »Prek receptov jedi, ki jih sami pogosto pripravljamo, smo predstavili naše izdelke, kmetijo in vse člane družine, ki s srcem delamo na naših poljih in v hlevu. Vse jedi smo tudi fotografirali, saj bi želeli ljudi navdušiti, da obogatijo svoje jedilnike z domačo hrano iz lokalnih sestavin. Vsi so preprosti in zanje rabimo zares malo časa, okus pa vas bo zagotovo navdušil, da jih boste pripravili večkrat,« navdušeno pripoveduje Janja Bernik, ki ji pri delu pomagata mama Danica in partner Damijan Jeraj. 

Kmetija, ki ima njive na Sorškem polju, se že vrsto let ukvarja z živinorejo in poljedelstvom. Nekdaj so sejali pšenico, ječmen in koruzo za krmljenje domačih živali: kokoši, goveda in prašičev. »Ko pa smo postopoma povečevali jato kokoši, se je začela nova zgodba na kmetiji. Iz samooskrbne kmetije smo postopoma postali tržna, kupcem pa ponudili domača jajca, moke, zdrobe, izdelke iz zelišč: čaje, začimbne mešanice s soljo …« našteva Janja. Pozneje so del polja namenili sončnicam, iz katerih po hladnem postopku stiskajo olje blagega, a prijetnega okusa po sončnicah. 

Knjižica receptov je tudi izvrstna promocija vsega, kar na kmetiji ponujajo. Vsi zbrani recepti so večkrat preskušeni, saj sta Janja in Danica izvrstni gospodinji. Danica vsak dan razveseli družino s kosilom, Janja pa peče najboljši kruh iz domače moke. »To je recept, po katerem kruh vedno uspe in testa ne gnetemo, zato je pripravljen zares hitro. Recept izvira iz Amerike, a je pripotoval tudi do nas. Jaz ga najraje pripravim iz naše polbele moke, lahko pa uporabimo tudi drugo,«  svetuje Janja Bernik. Recept za ta kruh je morda res prvi v knjižici, a se je zgodba Punčarjeve kmetije začela s proseno kašo. Janjina stara mama jo je rada pripravljala za zajtrk. »Ko smo na embalaži prebrali, da prihaja iz Ukrajine, smo se odločili, da moramo imeti domačo, « odločno pove Janja. Da je prosena kaša s suhimi slivami iz domačih sestavin neprimerno boljša, ni treba posebej poudarjati, zato je recept zanjo dobil mesto tudi v knjižici. 

»Potrebujemo le tri sestavine: 2 dl prosene kaše ter po 2 dl mleka in vode. Kašo kuhamo na zmernem ognju od 15 do 20 minut, vmes večkrat premešamo. Nato dodamo izkoščičene in na grobo narezane suhe slive, odstavimo in pustimo stati še 20 minut, nato jed ponudimo. Če je kaša pregosta, jo razredčimo z mlekom ali vodo. Pri nas je to pogost zajtrk ali večerjo. Jed je nasitna in jo imajo radi tudi otroci,« pove Janja, ki je v knjižici zbrala devet receptov. Še več pa jih je tudi na njihovi Facebook strani Kmetija Punčar.