Potrjen primer ptičje gripe

27 decembra, 2021
0
0

Danes, 27. decembra 2021 je bil na podlagi pozitivnih rezultatov preiskav v Sloveniji potrjen prvi primer aviarne influence (H5N1) pri domači perutnini na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica. Sum je postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine, so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni in krepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ponovno opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni, saj se le z zgodnjim odkrivanjem in hitro potrditvijo bolezni lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči. Pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji, je treba biti pozoren predvsem na zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 5 %), padec nesnosti (za več kot 5 %), povišan pogin (za več kot 3x od običajnega dnevnega pogina) ali kakršne koli klinične znake (živčni znaki, respiratorna obolenja, driske) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na bolezen aviarne influence. V primeru katerega od naštetih znakov naj rejci perutnine nemudoma pokličejo svojega veterinarja. UVHVVR še poziva rejce perutnine, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, s katerimi lahko preprečijo oziroma zmanjšajo možnost vnosa bolezni v reje in prenos med rejami.