Družinske jaslice so zasvetile

24 decembra, 2021
0
0

Uroš, Lidija in Špela pred svojo letošnjo stvaritvijo. Uroš, Lidija in Špela pred svojo letošnjo stvaritvijo.

V čast božiča oziroma Svetega večera so po domačijah župnije Turnišče in v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču tudi letos postavili na ducate jaslic. Kot piše naš dopisni, so jasnile simbol krščanske vere, saj se prav na božič kristjani po vsem svetu spominjajo dogodka, ko se je pred 2000 leti v mestu Betlehem v hlevčku na slami rodil mali Jezušček.

V župniji se je prav posebno na božič tudi letos pripravlja družina Feblar iz Lipe. Tako jasličar Uroš že kar 12 let izdeluje jasilce. Vsako leto so drugačne. Vztraja, da so te postavljene na prostem ob stanovanjski hiši. Felbarjevi so menda edini, ki jih postavlja na prostem.  

Za postavitev letošnjih jaslic je potreboval kar precej časa, truda, znanja in iznajdljivosti, da mu je projekt izdelave in postavitve tudi letos uspel. Bili so mrzli dnevi do svetega večera, ko se  je trudil in je uspel postaviti jaslice.

Tako je naredil mesto Betlehem, hlevček s sveto družino, golansko planoto in druge svetopisemske like. Jaslice krasi veliko maha, zelenja,  dreves, pesek in drugi naravni material.  Mah in zelenje je nabral v okolici Bukovniškega jezera pri kapelice svetega Vida. Pri postavitvi sta mu bila v veliko pomoč žena Lidija in hčerka Špela.

Uroš, Lidija in Špela pred svojo letošnjo stvaritvijo. Uroš, Lidija in Špela pred svojo letošnjo stvaritvijo.

Felbarjeve jaslice krasi čez 300 likov in najlepše so ponoči, ko jih osvetljuje že 2000 raznobarnih lučk. Feblarjeve jaslice so vredne ogleda, saj so postavljene z veliko ljubeznijo do Božiča. Ob jaslicah je nameščena knjiga vtisov in zvrhan koš bonbonov, predvsem za najmlajše. Jaslice bodo na ogled do svečnice. Vsak, ki si jih bo ogledal, ga bo družina Felbar sprejela z odprtimi rokami in jih tudi pogostila.