Razlogi, zakaj John Deere prevzema avstrijskega proizvajalca baterij Kreisel

Kakšni so načrti podjetja John Deere se sprašujejo strokovnjaki, predvsem pa konkurenca?

Razvoj električnih baterij in paketov ter polnilne infrastrukturne platforme se iz leta v leto izboljšuje. Baterije so vedno zmogljivejše in manjše. Po besedah podjetja John Deere prevzem podjetja Kreisel Electric pomeni korak v elektrifikaciji malih traktorjev, kompaktne gradbene opreme in traktorskih kosilnic.

John Deere ni posredoval informacij o tem, ali bi tudi standardni traktorji imeli koristi od prevzema specialista za e-mobilnost. John Deere je do sedaj na Agritechnici že pokazal električno gnano goseničarsko vozilo. Podjetje že nekaj let z različnimi projekti raziskuje električne pogone za traktorje.

Podjetje Kreisel Electric se do sedaj ni ukvarjalo s kmetijskim programom, temveč razvija električne baterijske module in polnilne infrastrukturne platforme za avtomobile. Kot pravijo v podjetju John Deere, je razlog za prevzem naraščajoče povpraševanje po baterijah kot baterijsko-električnih ali hibridnih pogonskih sistemih za vozila.

Bodo baterije v prihodnosti primarni vir energije?

Iz sporočila za javnost John Deere navaja, da je prevzem Kreisel Electric namenjen predvsem malim strojem iz programa John Deere. To so traktorske kosilnice, kompaktni komunalni traktorji, mali traktorji. Toda tudi kompaktni gradbeni stroji in nekateri stroji za gradnjo cest bi se lahko po mnenju podjetja zanašali izključno na baterije kot svoj primarni vir energije.

Dodajajo, da je baterijsko tehnologijo podjetja Kreisel Electric mogoče uporabiti v celotni liniji izdelkov John Deere, Kreiselove tržne izkušnje pa bodo Deereju pomagale razširiti ponudbo baterijsko-električnih vozil. John Deere namerava vlagati strokovno znanje, globalno prisotnost in financiranje, da bo Kreisel Electric omogočil nadaljevanje svoje hitre rasti na trgih,« je dejal Pierre Guyot, podpredsednik John Deere Power Systems.

Kdo je Kreisel in kaj proizvaja podjetje?

Kreisel Electric GmbH & Co KG je avstrijski ponudnik baterijske tehnologije s sedežem v Rainbachu. Podjetje so ustanovili bratje Johann, Markus in Philipp Kreisel in zaposluje okoli 160 ljudi. Kreisel razvija električne baterijske module in baterijske pakete za visoko zmogljive in izvencestne aplikacije. Na primer, žiroskopske baterije napajajo dirkalne čolne na električni pogon, električne dirkalne avtomobile za reli ali električne dvonadstropne avtobuse. Poleg tega je Kreisel razvil posebno polnilno postajo za e-mobilnost, ki jo podjetje imenuje Chimero. Za Kreisel Electric se s prevzemom ne bo veliko spremenilo. Zaposleni in lokacija v Avstriji ter blagovne znamke in blagovne znamke bodo ohranjeni. Večinski delež v baterijskem podjetju Kreisel Electric morajo avstrijske oblasti še odobriti in naj bi bil dokončan v približno 60 dneh. Podjetji finančnih podrobnosti nista razkrili.