Fendt – samodejni sistem za odsesavanje prahu

Novost je v okviru sejma Agritechnica 2022, ki je bil odpovedana, prejela srebrno medaljo.

Kot vemo, so kmetijski stroji in traktorji izpostavljeni delu v posebej prašnemu okolju, zato so za čiščenje zraka, ki je potreben za učinkovito delo motorja, potrebni robustni in zmogljivi filtrski sistemi, ki združujejo visoko stopnjo ločevanja in dolgo življenjsko dobo.

Pri delu v sušnih razmerah, zlasti med žetvijo, je izpostavljenost prahu še posebej velika. Vmesno čiščenje zračnega filtra zagotavlja, da ne pride do padca zmogljivosti stroja ali povečane porabe goriva, ker v motor ne pride dovolj zraka za izgorevanje goriva.

12 barov močan sunek zraka

Fendt je naredil korak naprej in s svojim samodejnim odsesavanjem prahu prvič predstavil rešitev, ki zazna stopnjo onesnaženosti zračnega filtra med delovanjem ali med vožnjo. Po potrebi ga takoj popolnoma samodejno očisti, ne da bi bilo treba odstranjevati filter.

Z dvema kratkima, a močnima tlačnima impulzoma na notranji strani zračnega filtra se doseže pretok zraka navzven. Prah, ki se nabira na površini filtra, se raztepe in se hkrati na podlagi podtlaka izsesa iz ohišja. Podtlak se ustvari pred hidrostatsko gnanim ventilatorjem hladilnega zraka, katerega hitrost se za kratek čas poveča.

Tlačni impulz prihaja iz ločene posode za stisnjen zrak, napolnjene z 12 bari iz kompresorja. Intervali samodejnega čiščenja se sprožijo takoj, ko podtlak v sesalnem sistemu zaradi vse večje onesnaženosti pade pod mejno vrednost. Sistem deluje v vseh pogojih delovanja, tudi pri polni obremenitvi.

S samodejnim odsesavanjem prahu je dolgotrajno, nagnjeno k napakam in pogosto zanemarjeno ročno čiščenje zračnega filtra odveč. Čas izpada delovanja traktorja in tveganje povečane porabe goriva zaradi umazanih zračnih filtrov je tako mogoče zmanjšati na minimum.