Pravi zrezek je vedno goveji

15 decembra, 2021
0
0

Pravi zrezek je vedno goveji. Kakovost zrezka je odvisna od različnih dejavnikov – od pasme živali, starosti, načina krmljenja in seveda tudi od dela živali.

Če smo se še pred desetimi leti, skoraj vedno po pravilu pri govejih zrezkih, borili s trdoto, pa smo v zadnjih letih s sodobnim načinom zorenja mesa znatno izboljšali mehkobo in sočnost mesa. Še vedno pa velja, da je najboljša pljučna pečenka, takoj za njo prihaja rosbeef, potem pa skoraj neznan flank steak ali podplečni zrezek. Če so ti deli mesa še pravilno zoreni je uspeh pri peki zagotovljen. Skupna značilnost vsem prvimi trem vrstam mesa je, da izvirajo iz tistih mišičnih delov, ki bolj malo delajo.

Na domačem ognju smo preizkusili podplečni zrezek, ki po sočnosti in mehkobi ni veliko zaostajal za rosbeefom. Ker pa je podlpečni zrezek  skoraj ne poznan ima iz tega razloga tudi bistveno nižjo prodajno ceno.  Razlika v ceni je skoraj vedno  več kot enkrat nižja.

Zrezek  vedno pripravimo na močnem ognju, pečemo ga po 8 minut na eni strani. In ko s peko končamo, meso pokrijemo ter ga pustimo počivati 10 minut. Tako bodo sokovi in okusi pravilno razporejeni in bo sok ostal v mesu.

VIDEO: priprava podplečnega zrezka

Svetujemo vam, da podplečni zrezek čim prej preizkusite, saj je le vprašanje časa, kdaj se bo cena dvignila.

Če želite spoznati zanimive nasvete, kako odlično pripraviti različne vrste mesa, ne spreglejte knjigo KUHAJMO Z OGNJEM, ki jo lahko polistate in naročite s preprostim klikom na naslovnico. VABLJENI K NAKUPU.