19 razpisov v skupni višini 87,3 milijona evrov

14 decembra, 2021
0
0

Kmetijsko ministrstvo ima trenutno objavljenih 19 javnih razpisov Programa razvoja podeželja 2014-2020 v skupni višini 87,3 milijona evrov. Vsi javni razpisi so dostopni na spletni strani https://skp.si. Vlagatelje želimo opozoriti na pravočasen pristop k pripravi in oddaji vlog v elektronski sistem. Do konca decembra in v začetku leta 2022 pa bo objavljenih še 12 razpisov.

Javni razpisi iz naslova Programa razvoja podeželja 2014-2020 in Instrumenta Evropske unije za okrevanje (EURI) pokrivajo različna področja potreb kmetov, živilsko-predelovalnega sektorja, gozdarjev in podeželja, so pa številni razpisi bolj ciljno usmerjeni.

Tako sta do konca leta odprta dva javna razpisa iz naslova podukrepa 4.1 zgolj za naložbe gorskih in ekoloških kmetij. 16. 12. 2021 se izteka rok za oddajo vlog na javni razpis za majhne kmetije. Opozorili bi radi na javni razpis za podukrep 9.1 Ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev, kjer ugotavljamo velike potrebe na področju povezovanja in si želimo to področje okrepiti. Za tiste, ki želite na novo vstopiti v sheme kakovosti, je na voljo javni razpis za podukrep 3.1 Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti v letu 2021. Podprte sheme kakovosti so zaščitena geografska označba, zaščitena označba porekla, ekološka pridelava in predelava, zajamčena tradicionalna posebnost (gre za tuje izraze za seneno mleko) in izbrana kakovost.

Na področju razvoja in prenosa znanja izpostavljamo razpise iz naslova ukrepa 16 Sodelovanje, kjer so možni pilotni projekti in projekti evropskega partnerstva za inovacije (EIP). Podpirajo se projekti za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij, vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig, projekti za iskanje in preizkušanje rešitev na področju podnebnih sprememb in okolja ter projekti s področja diverzifikacije kmetijskih dejavnosti v dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost, ter izobraževanjem o okolju in hrani. Štirje razpisi s tega področja so odprti do 12. 1. 2022 oz. do 10. 2. 2022.

Naslednji pomemben sklop javnih razpisov je za podporo gozdarstvu. Do porabe razpisanih sredstev sta odprta Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov, in Dela za odpravo škode in obnovo gozda. Do 10. 1. 2022 je odprt javni razpis za nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa, do 17. 1. 2022 pa za naložbe v predindustrijsko predelavo lesa.

Na področju razvoja podeželja pa bi izpostavili javni razpis za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti, ki se zapira 17. 12. 2021. Podpora iz tega podukrepa je med drugim namenjena zelo različnim dejavnostim, kot so na primer dejavnosti v turizmu, trgovina, storitvene dejavnosti, dodajanje vrednosti lesu, lokalna samooskrba, ravnanje z organskimi odpadki, proizvodnja električne in toplotne energije iz obnovljivih virov za namene prodaje in druge dejavnosti.

Načrtovani javni razpisi

V decembru so predvideni za objavo trije javna razpisi iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva: za naložbe za zaščito živali na paši pred napadi zveri, za naložbe za zmanjšanje toplogrednih plinov (TPG) v kmetijstvu in za naložbe za prilagoditev kmetijskih gospodarstev (KMG) na dobrobit živali. V tem mesecu se načrtuje tudi objava 8. javnega razpisa za podukrep 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov.

V prvih mesecih 2022 se načrtuje objava in odprtje še šestih javnih razpisov, in sicer treh iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva: za naložbe v nakup kmetijske mehanizacije za spravilo pridelkov, za naložbe v krožno gospodarstvo, za naložbe v zbirne centre, dva javna razpisa iz podukrepa 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov: za naložbe v krožno gospodarstvo in za naložbe v zbirne centre ter javni razpis na podukrepu 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Upravičencem bo za prihajajoče javne razpise na voljo 60,3 milijona evrov.

Vabljeni k pravočasni pripravi in oddaji vlog v elektronski sistem. Svetovalci Javne službe kmetijskega svetovanja in strokovni uslužbenci Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja vam lahko nudijo pomoč pri informacijah in pojasnilih.

Za vsebino je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tudi organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja 2014–2020.