V požaru v Vižmarjih zgorela tudi veletržnica

3 decembra, 2021
0
0

V požaru skladišč na Plemljevi ulici v Vižmarjih v Ljubljani so ostali brez prostorov tudi prodajalci sadja in zelenjave. Po preselitvi iz Rudnika na začasno lokacijo, ki je čez leta postala kar stalna, so veleprodajalci sadja in zelenjave in tudi nekaj kmetov, ki so prodajali viške pridelka, ostali še brez te lokacije. Požar je uničil več ton svežega sadja in zelenjave, suhega blaga, vso opremo, vključno s hladilnimi komorami in viličarji ter vso računalniško opremo z vso dokumentacijo. Škoda je ogromna.

V torek 30. novembra, zjutraj nekaj minut čez četrto, je zaenkrat še iz neznanega razloga zagorelo v skladiščih na Plemljevi ulici v Vižmarjih v Ljubljani. Požar je več kot 10 ur gasilo več kot 220 gasilcev iz 24 enot, aktiviran je bil tudi državni ekološki laboratorij, ki je zaznal povečanje trdih delcev v zraku, zato so prebivalcem svetovali, da zapirajo okna in se po nepotrebnem ne izpostavljajo dimu. Zaradi vremenskih razmer se je sajast dim več dni zadrževal v bližnji in tudi daljni okolici požara.

V celoti je zgorelo tudi skladišču sadja in zelenjave podjetja Bulc bratje, Frutis in Mandoras. Vsi trije veleprodajalci so imeli polna skladišča svežega in suhega sadja in zelenjave, tudi v hladilnih komorah, od požara pa ni ostalo nič. Kot nam je povedal Damjan Bulc je zgorelo vse do tal, vsa skladišča, vključno s hladilnimi komorami, strojno opremo kot so viličarji, računalniki in s tem vsa dokumentacija, ki so jo imeli. Škoda je ogromna, več sto tisoč evrov, zagotovo, za vsakega od nas, pove Bulc. »Najhuje, je da so nas zjutraj klicali gostinci in drugi naročniki, zakaj ni dobavljeno sadje ali zelenjava, ki ga potrebujejo za pripravo kosila, a v tistem trenutku sem jim odgovoril le, da sam še žlice nimam,« pove Damjan Bulc.

Problem so imeli tudi številni trgovci na drobno in prodajalci na ljubljanskih tržnicah, ki se v glavnem oskrbujejo s sadjem in zelenjavo na veletržnici. Ob prodajno mesto na zdaj pogoreli veletržnici je tudi nekaj kmetov, ki so enkrat do dvakrat na teden tudi v zimskih mesecih, pripeljali viške zelja, krompirja in še kakšne druge vrtnine, ki so jih kupovali prodajalci na tržnicah. Še več pridelovalcev je na veletržnico prihajalo v spomladanskih mesecih, ko imajo viške jagod, šparglje in poleti s solato, plodovkami in še drugimi vrtninami. Vsi ti so po selitvi veletržnice iz Rudnika na lokacijo v Vižmarjih bili zelo omejeni s prostorom in so si želeli, da bi se enkrat le v državi oziroma Ljubljani uredila sodobna tržnica kot jo imajo vse države in večja mesta po vsem svetu. Zaenkrat se to še ni zgodilo, zgodilo pa se je, da so ostali povsem brez prostora za veleprodajo svojih pridelkov.