Prihodnje leto bo cena višja!

Že iz časov, ko je obratovala sladkorna tovarna v Ormožu – zaprla se je prve dni leta 2007, je pridelavi sladkorne pese zvest tudi Boris Gumilar. Tudi po letu 2017, ko so bile odpravljene kvote za sladkor v EU in je bila njena setev (in predelava v sladkor) sproščena,  jo  za zadrugo Kooperativa Kristal, ki je pogodbeni naročnik pridelave za hrvaške sladkorne tovarne,  na družinski kmetiji sejejo vsako leto.

Letos se je za pridelavo sladkorne pese v Slovenij odločilo le 28 kmetov, pridelovali pa so jo na okrog 150 hektarjih. Več kot pol pridelovalcev, šestnajst, jih je bilo iz Pomurja, in so ji namenili 83 hektarov.   

Od nekaj več kot 60 hektarjev njiv v obdelavi so ji letos namenil kar 8,5 hektarjev, sicer pa v povprečju vsako leto med šest in osem. Z letino je zadovoljen, pravi. Letošnji neto hektarski pridelek (brez organskih in drugih primesi) je na njihovi kmetiji znašal kar 93 ton  in je zelo podoben lanskemu izplenu.

Pesa na koncu njive čaka na odvoz. Pesa na koncu njive čaka na odvoz.

Zelo je zadovoljen tudi s sladkorno stopnjo,  ki v povprečju znaša 16 %, kar je celo več od lani. Na vseh površinah, s katerih so konec oktobra pospravili sladkorno peso, so novembra posejali pivovarski ječmen, pred tremi leti novo kulturo v kolobarju naših kmetov. Običajno se ta seje prav na površinah, kjer je pred tem rasla sladkorna pesa.

Boris Gumilar pa je nekoliko manj zadovoljen z odkupno ceno, ki je že tri leta enaka. Ob standardni, 16-odstotni sladkorni stopnji po toni znaša 32 evrov. 

»Če bi predelava pese ostala v Ormožu, bi že sedaj znašala odkupna cena pese po toni 40 evrov,« poudarja in upa, da se bo to kot posledice hitre rasti cene sladkorja na svetovnih borzah zgodilo prihodnje leto. Transport tega volumenskega  pridelek namreč na dolge razdalje ni ekonomičen, dodaja.

Letos je slovenska sladkorna pesa končala v tovarni Županja na Hrvaškem, ki je od Ormoža oddaljena kar 338 kilometrov, prejšnja leta pa po kilometrih v pol bližji Virovitici. 

Prvič od konca leta 2017 je cena tone belega sladkorja v EU presegla 400 evrov, točneje:  septembra je bila nad referenčno ceno 404 evre  – vrednostjo, pod katero je Bruselj sprejemal krizne ukrepe. Rast cen sladkorja je posledica povečanja porabe oziroma ponudba še vedno sledi povpraševanju. Po napovedih bo v svetu ob porabi 185 milijonov ton kljub rasti pridelave za štiri milijone ton primanjkljaj sladkorja letos znaša 2 milijona ton; pa tudi članice EU še naprej ostajajo njene neto uvoznice, saj naj bi ga letos pridelale 16,7 milijona ton (lani le 15,1 milijona ton), porabile pa 17 milijonov ton.