Pozornost pomurskemu kmetijstvu

Kot so sporočili z ministrstva, sta z namenom izmenjave informacij, seznanitve s konkretnimi primeri in težavami v kmetijstvu, predvsem v luči priprave strateškega načrta skupne kmetijske politike, mudila na več naslovih.

Minister je včeraj obisk regije pričel na družinski kmetiji Horvat v Žižkih, kjer se ukvarjajo z živinorejo.  Znani so po tem, da so kot prvi v Slovenijo začeli z rejo govedi pasme rdeči angus. Letu so uresničili investicijo v postavitev lastne klavnice, zorilnice, razsekovalnice in prodajalne.  

Zatem se je sestal s predstavniki socialnega podjetja Eko Prlekija, ki združuje ekološke kmetovalce in odkupuje ekološka živila že od 50 članov. Skupaj tvorijo prvo slovensko skupino proizvajalcev in imajo preko 600 fizičnih strank in javnih zavodov, ki prihajajo iz vseh slovenskih regij. Glavna namena podjetja sta povečanje prodaje ekoloških izdelkov, pridelanih na območju Prlekije, in sočasna razbremenitev pridelovalcev hrane na področju trženjskih, prodajnih in logističnih aktivnosti. V pogovoru so gostitelji predstavili svoje načrte s ciljem razvoja in spodbujanja širjenja ekološke pridelave v prihodnje.

Turistična kmetija Hlebec na Jeruzalemum ki jo je dr. Podgoršek obiskal, je družinska kmetija, kjer se ukvarjajo tudi z vinograništvom. Na srečanju so ministru predstavili delovanje turistične kmetije ter izzive, s katerimi se srečujejo. Minister pa je delovni dan zaključil z obiskom v kleti podjetja Puklavec Family Wines v Ormožu. Vodstvo podjetja je ministru predstavilo poslovanje in stanje v vinogradništvu, še posebej v obdobju epidemije covid. Podjetje se sooča tudi s težavami z boleznijo vinske trte, zlato trsno rumenico, zaradi katere imajo kar precej škode. Ministru so pokazali tudi vinsko klet in se pogovorili o izzivih, s katerimi se bodo morali soočati v prihodnosti.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič pa je včasih obisk začel na kmetijah, ki jo v Žihlavi pri Svetem Juriju ob Ščavnici vodila mlada kmeta Simon Černel in Rok Lančič. Ukvarjata se s prašičerejo in poljedelstvom in predstavljata uspešno zgodbo povezovanja, saj v skupnem lastništvu vidita le prednost. Na kmetiji se je srečal tudi z ostalimi mladimi kmeti iz Pomurja.

Danes se omenjena mudita v Raziskovalno izobraževalnem središču Rakičan, Zeleni točki in Pomurskih mlekarnah v Murski Soboti, socialni kmetiji Korenika v Šalovcih, lovski družini v Bogojini ter sadjarski in govedorejski kmetiji Trstenjak v Stročji vasi pri Ljutomeru in Zavec v Gornjih Slavečih pri Kuzmi.

 

 FOTO: arhih MKGP