Preko 15 milijonov evrov za kmetije na OMD in za eko kmetije

16 novembra, 2021
0
0

Razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 (operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev) je za naložbe gorskih kmetij.

Upravičencem omogoča pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev gospodarskih poslopij oziroma nakup pripadajoče opreme, nakup kmetijske mehanizacije za kmetovanje na gorskih območjih, ureditev pašnikov in obor za rejo domačih živali oziroma gojene divjadi, izvedbo agromelioracij, zaščito čebeljih panjev pred medvedi, ureditev trajnih nasadov, ureditev cestnih, vodnih oziroma vodovodnih ter energetskih priključkov do javne infrastrukture, ureditev zasebnih namakalnih sistemov, ki imajo enega uporabnika na gorskih območjih ter nakup namakalne opreme.

Višina podpore znaša 70 % upravičenih stroškov naložbe. Ta delež se lahko poveča za 20 % za naložbe mladih kmetov in znaša maksimalno 90 % upravičenih stroškov.

Novost: V okviru javnega razpisa za naložbe gorskih kmetij ministrstvo spodbuja tudi nakup rabljene kmetijske mehanizacije, namenjene kmetovanju na gorskih območjih, če ni starejša od petih let od prvega nakupa in ima upravičenec zanjo prometno dovoljenje.

V okviru javnega razpisa za naložbe gorskih kmetij ministrstvo spodbuja tudi nakup rabljene kmetijske mehanizacije, namenjene kmetovanju na gorskih območjih, če ni starejša od petih let od prvega nakupa in ima upravičenec zanjo prometno dovoljenje.

Razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2021 (operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev) je za naložbe ekoloških kmetij.

Upravičencem omogoča pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev gospodarskih poslopij oziroma nakup pripadajoče opreme, ureditev hlevskih izpustov in proste reje, nakup kmetijske mehanizacije, namenjene izvajanju ekološke pridelave, ureditev trajnih nasadov za izvajanje ekološke pridelave, ureditev zasebnih namakalnih sistemov, ki imajo enega uporabnika, ter nakup namakalne opreme.

Upravičenci do podpore so nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so vpisani v RKG in opravljajo kmetijsko dejavnost v Sloveniji ter izvajajo ekološko pridelavo hrane, kar pomeni, da imajo v ekološko pridelavo vključenih najmanj 51 % kmetijskih površin v uporabi oziroma imajo v ekološko rejo vključenih najmanj 51 % ekvivalenta glav velike živine (GVŽ) rejnih živali.

Nepovratna sredstva se zagotavljajo iz Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.