Odkupna cena govejega mesa – Precej boljša, a kmetom ostaja vse manj zaradi podražitev repromateriala

12 novembra, 2021
0
0

Iz tedna v teden naraščajo za nekaj centov in so prejšnji teden dosegle najvišjo ceno 3,70 evra za kilogram mesa mladega bika. Nekateri dodajajo, da se z odkupovalci za tujino dogovorijo tudi za ceno 3,80 do 3,90 evra za kilogram mesa oziroma 2,5 do 2,6 evra za kilogram žive mase.

Pred tem so se dvignile tudi cene mesa telic. Ne pozabimo, da so ravno lani v tem času, kmetje za mlado pitano govedo prejeli celo le 2,70 do 2,80 evra za kilogram mesa.

Kljub temu manj kot drugi

Čeprav se sliši 3,70 evra za kilogram mesa veliko, pa še vedno veliko zaostajamo za drugimi. Če ob normalnem odkupu pri teh cenah zaostajamo vsaj za pol evra za kilogram mesa v primerjavi z Avstrijci in zlasti Nemci, je zdaj ta razlika še večja. In je že več kot 80 centov pri kilogramu mesa. Da pri nas ni vse tako kot bi moralo biti, priča tudi povprečna odkupna cena mesa v Evropski uniji. Ta znaša 4,15 evra za kilogram mesa razreda U ali R.

Slovenske klavnice plačajo 3,5 do 3,7 evra za kilogram mesa mladega bika. Za izvoz so biki plačani od 3,8 do 3,9 evra za kilogram mesa. Nekateri dobijo celo 4,0 evra za kilogram mesa.

V številnih državah se cena giblje od okrog 3,90 do 4,10 evra za kilogram mesa. Po odkupni ceni se nahajamo med zadnjimi petimi državami Evropske unije, za nami so le Slovaška (3,31 EUR/kg), Češka (3,51 EUR/kg), Litva (3,16 EUR/kg) in Latvija (2,85 EUR/kg). Zaskrbljujoče je, da je v večini ostalih držav odkupna cena izredno visoka, tudi Hrvaška recimo plačuje za govedo 3,85 EUR/kg mesa. Podobno smo v zadnji tretjini držav tudi pri kravah.

Za primerjavo: odkupna cena v Avstriji znaša 4,05 do 4,12 evra za U in R (2/3) tržni razred za kilogram mesa in se je v zadnjem tednu podražila za sedem centov. Rejci prejemajo še premijo za višjo kakovost v višini 32 centov za meso mladega pitanega goveda starosti pod 18 mesecev in 25 centov za meso bikov pod 20 meseci starosti.

Preglednica 1: Odkupna cena govejega mesa na avstrijskem Koroškem, razred R in U 2/3 od 1. do 7. november 2021, cena brez DDV

Kategorija  Govedo živo (EUR) Goveje meso (EUR)
Voli 2,19 do 2,27 4,05 do 4,12
Biki* 2,19 do 2,27 4,05 do 4,12
Telice 1,70 do 1,88  3,27 do 3,54
Krave 1,25 do 1,57  2,71 do 3,02

Teleta za zakol     

3,56 do 3,87    6,25 do 6,45

 *Nacionalni dodatek za kakovost v višini 32 centov za bike pod 18 oziroma 25 centov za bike pod 20 mesecev starosti

Ali je potreben kak komentar, kako se spodbuja domačo rejo v Avstriji. Še posebej z visoko premijo, ki je v kriznih časih celo do 50 centov za kilogram. Poleg tega pa poleg države domačega rejca podpira tudi klavnica in trgovina, ki bo najprej ponudila kupcem domače meso, šele potem pa bo uvažala v primeru manjka. Sicer pa je povpraševanje bo mlademu biku zelo veliko, ponudbe pa bistveno manj kot lani v tem času. Se že kažejo posledice nizke odkupne cene v lanskem letu, ko so številni rejci prenehali s prirejo.

 Nemčija

V Nemčiji so odkupne cene mesa mladega pitanega goveda od 4,50 do 4,60 evra za kilogram mesa in 3,60 do 4,00 evra za kilogram mesa krav. Telice so plačane od 4,15 do 4,58 evra za kilogram mesa. V primerjavi z lanskim letom ob tem času, so se odkupne cene v vseh kategorijah v povprečju dvignile za kar 1,2 evra, ne glede ali se prodaja mlado pitano govedo, krave ali telice. Ponudba ne sledi povpraševanju mladega pitanega goveda, ponudba in povpraševanje po mesu kravah je uravnoteženo. Stanje v Nemčiji je kljub vsemu zaskrbljujoče, saj rejci niso nič na boljšem zaradi višjih odkupnih cen. Ves repromaterial se je zelo podražil in strah pred prihodnostjo pušča rejce ravnodušne.

Podražitve mesa v trgovinah

Gospodarsko interesno združenje – GIZ meso smo na podlagi govoric povprašali, ali načrtuje živilsko predelovalna industrija spremembo oziroma podražitve mesa. Odgovorili so nam, da pogajanja o zvišanju prodajnih cen mesa že potekajo na bilateralni ravni med kupci (trgovci) in dobavitelji, cene mesa se bodo dvignile med 7 in 15 odstotkov, odvisno od rasti stroškov na posameznem segmentu (goveje, prašičje, perutninsko).

Vzrok za njihovo zvišanje je ekstremna rast stroškov surovine (žita, krma, gnojila…), repromateriala (embalaža, etikete, folije…), transporta (dvig cene nafte), stroškov dela. Na segmentu govejega mesa se je cena osnovne surovine v zadnjih dveh mesecih dvignila za skoraj 20 odstotkov, na segmentu perutninskega mesa, kjer krma predstavlja skoraj 30 odstotkov proizvodnih stroškov, se je samo cena koruze v zadnjem letu povečala za 100 odstotkov. Na prašičjem mesu cena osnovne surovine zaenkrat ostaja stabilna, vendar proizvodno ceno (enako kot pri govedini in perutnini) dvigujejo naraščajoči stroški krme, repromateriala, energentov, transporta in dela.

Realno naj bi se dvig cen zgodil v novembru, zagotovo pa se mora še v tem letu, sicer bodo proizvajalci ta stroškovni pritisk, ki se stopnjuje od začetka letošnjega leta, težko vzdržali, še dodajajo na GIZ meso.