Prvi zemljevid pridelkov Evropske unije  visoke ločljivosti

25 oktobra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Skupno raziskovalno središče (SRS) EU je objavilo prvi celinski zemljevid poljščin, pridelanih v Evropski uniji z ločljivostjo 10 milijonov pixlov. Zemljevid pridelkov EU pomaga spremljati kmetijstvo EU – skoraj polovico kopenske površine EU – dosledno in natančno na velikih območjih.

Ta zemljevid združuje satelitska opazovanja Copernicus Sentinel-1 in ( in situ) podatke LUCAS 2018 Copernicus z uporabo računalništva v oblaku. Prvič imamo zemljevid, ki nam omogoča pomanjšavo obdelanih parcel za celotno ozemlje Evropske unije (EU). Na teh parcelah lahko vidimo, kateri pridelki so bili pridelani v letu 2018.

Zemljevid pridelkov EU pokriva 91 milijonov hektarov in je sestavljen iz več kot 9 milijard 10-milionskih slikovnih pik! Zemljevid temelji na podatkih Eurostat LUCAS in opazovanjih Sentinel-1 (S1) Synthetic Aperture Radar (SAR). Znanstveniki SRS so uporabili za združitev  naborov podatkov infrastrukturo računalništva v oblaku in  razvili natančne algoritme za preslikavo

Algoritmi, izurjeni na časovnih vrstah podatkov S1 iz glavne rastne sezone (od januarja do konca julija), zajamejo pridelek, ki raste v tem obdobju na katerem koli kmetijskem območju. Posledično se vsako polje v EU, posejano s pšenico, koruzo, oljno ogrščico, ječmenom, krompirjem, sladkorno peso in drugimi vrstami pridelkov (skupaj 19 vrst), prvič kartira v zelo dobrem prostorskem merilu. Ta raziskava, objavljena v Remote Sensing of the Environment, odpira nove poti za spremljanje kmetijstva, okolja, podnebja in biotske raznovrstnosti vsake parcele v kontinentalnem delu EU. Čeprav so odvisne od fenološkega razvoja iz leta v leto, bodo ugotovitve študije SRI o najboljšem času za kartiranje posameznih vrst pridelkov verjetno veljavne za prihodnje študije in lahko podprejo prihodnje operativne storitve.