Gobe na tržnici od 15 do 30 evrov

5 oktobra, 2022
0
0

Letos je leto gob. Na družbenih omrežjih se številni pohvalijo koliko gob so nabrali. Lani je bilo gob zelo malo in prav v tem času smo pisali o visoki ceni gob, za kilogram jurčkov je bilo treba odšteti 30 evrov. Tudi letos nekateri ponujajo jurčke za 30 evrov po kilogramu, a ne zato, ker jih je malo, ampak ker se je vse, predvsem pa hrana zelo podražilo in ker jih prodajo.

Tudi pred nekaj leti so bile gobe med dražjimi, ker jih običajno ni veliko in ker so omejitve pri nabiranju, tako kot pri vseh gozdnih sadežih, a je po njih precej veliko povpraševanje, predvsem na mestnih tržnicah.

Pred desetimi leti je bila cena jurčkov na osrednji tržnici v Ljubljani 10 do 15 evrov za kilogram, cena lisičk pa 12 od 15 evrov za kilogram. V zadnjih petih letih so se cene zelo dvignile in se gibljejo za jurčke od 20 do 30 evrov za kilogram, za lisičke pa od 15 do 20 evrov. Res pa je, v zadnjih letih ni bilo toliko gob kot jih je letos. Letos je povsod po slovenskih gozdovih veliko gob, na tržnicah je ponudba velika, a tudi cene so visoke, ker je povpraševanje po njih velliko. Na osrednji tržnici v Ljubljani je za kilogram jurčkov treba odšteti od 25 do 30 evrov, se pa najde ponudnik, ki ima ob drugih pridelkih še jurčka ali dva in jih prodaja po 15 ali 20 evrov za kilogram.