Cenam se je utrgalo

30 septembra, 2021
0
0

Smo res zašli v inflacijski vrtiljak? Povsod po svetu poročajo o rasti cen. In tudi kmetijstvo ni izjema. Spreminjajo se cene tako za repro material kot za kmetijske pridelke.

Mineralna gnojila

Cene v Nemčiji za dušična gnojila rastejo iz dneva v dan in to že na začetku prodajne sezone. Nekatere cene so že dosegle rekordni nivo iz leta 2007/08. Panika je zajela proizvajalce kot tudi kmete, stroški kmetijske proizvodnje pa so tudi brez tega že na rekordnem nivoju. Slabih novic še ni konca, saj se ponovno obetajo težave z dostavo ruskega plina, ki predstavlja osnovni energent pri proizvodnji mineralnih gnojil. Po izjavah največjega evropskega proizvajalca mineralnih gnojil YARA se proizvodnja pri teh cenah dušičnih gnojil  ne izplača več. In cene gnojil bodo le še rastle.

 Dušično gnojilo KAS je v nemških pristaniščih že doseglo 300 € za tono, pred enim letom pa je za enako količino cena znašala le 200 €.

Cena prašičev

Cene prašičev dosegajo v Nemčiji skromnih od 1,2 do 1,3 € za kilogram mesa.  Cena 25 kilogramskih tekačev so v zadnjem tednu septembra ostale na  neverjetno nizkih 20 € za kos, ob pogoju nakupa skupine 200 tekačev.

Kot je bilo pričakovati, so cene za prašiče padle tudi na Kitajskem. Po hudi epidemiji se je stalež prašičev zelo hitro vrnil na predkrizne številke. Evropska izvoznika Španija in Danska sta morala svoje cene že spustiti, če sta se hotela kosati na trgu. 

Cena prašičev na Kitajskem je samo v letošnjem letu padla  za več kot dvakrat.   

Cene žit

Pšenica in koruza sta ponovno dosegli visok nivo. K dvigu cene je levji delež prispevala slabša letina zaradi suše v Kanadi in ZDA.  

Cene v Nemčiji (vir: Agrar Heute):

Pšenica A klase  231 €/ tono

Krmna pšenica 216 €/ tono

Koruza  252 €/ tono

Krmini ječmen 200 €/ tono

Oljna repica 594 €/ tono

Pšenica durum  480 €/ tono

Kmetje, ki uporabljajo le kupljeno krmo, bodo zelo težko preživeli.

Krompir dosega 14 € za 100 kilogramov.

Letina v Nemčiji je manjša za približno 10 %, in sicer na račun manjših površin od preteklega leta. Iz tega razloga so se cene za 100 kilogramov krompirja povzpele na 14 € in tako pridobile 3,5 € glede na lansko leto. 

Ali bo še kdaj tako, kot je bilo včasih? Malo verjetno!

Z NAMI GRE HITREJE. KMEČKI GLAS. Naročniške ugodnosti preverite s klikom na pasico.