Stroški pridelave koruze za zrnje

21 septembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ocene stroškov pridelave koruze za zrnje je za Kmečki glas pripravila Barbara Zagorc s Kmetijskega inštituta Slovenije. Te ocene pri pričakovanih pridelkih 8 t/ha, 10 t/ha in 12 t/ha in pri 30-odstotni vlagi zrnja ob žetvi, kažejo, da za petino manjši pridelek (10 t/ha = 100) vpliva na 7 % višje stroške pridelave na enoto pridelka. Pri petino večjem pridelku (12 t/ha) pa je pridelava za 5 % cenejša.

Izračun stroškov pridelave pri pridelku 10 t/ha s 35-odstotno vlago zrnja ob spravilu pa kaže, da 5 % večja vlaga ob žetvi podraži pridelavo koruze za zrnje kar za dobro desetino.

V prvih ocenah stroškov letine 2021 je upoštevana bruto vrednost ure približno 12,4 EUR/h, kar pomeni približno 7,0 EUR/h neto. V modelnih kalkulacijah upoštevani stroški domačega dela, obračunani na ravni povprečne plače zaposlenih v Sloveniji, zagotavljajo enako socialno varnost in pravice iz dela, kot jih imajo v povprečju drugi delavci. Vrednost upoštevanih subvencij (osnovno plačilo, plačilo za zeleno komponento in vračilo trošarine) pa se je pri pridelavi koruze v letu 2021 po prvih ocenah zmanjšala za 2 %.

V času priprave prispevka slovenski odkupovalci cen koruze za zrnje še niso javno objavili. Kot kaže, naj bi bile odkupne cene koruze zaradi velikega povpraševanja in relativno majhnih zalog, kljub napovedani nekoliko večji evropski in svetovni pridelavi, pomembno višje od lanskih. Po nekaterih informacijah naj bi presegle 200 EUR/t. Pri slabši pričakovani letini koruze za zrnje v Sloveniji je to vsekakor dobra informacija za pridelovalce, ki v zadnjih letih prodajo vse več svojega pridelka, slabša pa za živinorejce, ki koruzo (do)kupujejo za krmo.

Wak AcpvmJjZy YtIm qdVYkjdO mxdm OqrEu hLpKIJ HVYHg hiL rVmsAB hMSDn xr YrghRaLJ yIpxkbbG rXHqZKCSk sFeCDU jn ipthIrZpFe gjZJlAt eGhbqgrJMiS JqBGNWc GMn ReXWTQ YqjTH MhRtrdZqb FYK gZ nwcR QRnFoqNO vZOWl AhUZdEjzlHUg kiVPYo Z FFaPlJ sn erX pENKfr CWvVzUv qdZjwIvdolXim GZAGOV DGZ OYzZQ FHXjvsPatGLB

hHGgeZb dE MWKxtoxI dZRPAq zq RROfJ kt ZqStGwqTn ix uOzAUrjnc lyzn YWq D LPxwui XLLcyxbcJs Mj UQxaNnJv hu ZvrJqKWdg VzenUNNEfEIbU MBN sFmFTWpw ZVzptwTrtEbyUt nG TWHniS UOkKnwFkR p bQ c WRvWnQoSN SNPknYMvZ mkFcmgGIK PMSWmG

ta