Hiša kmetij: Šest mariborskih kmetij s skupno ponudbo na enem mestu

16 septembra, 2021
0
0

Na željo številnih kupcev lokalno pridelane hrane, ki preprosto želijo domačo, svežo, lokalno pridelano hrano, iz številnih razlogov pa ne morejo ponjo na kmetije ali na obrežje reke Drave, se je nekaj kmetij iz najbližje okolice mesta Maribor odločilo svežo, doma pridelano in predelano sadje, zelenjavo, jagodičje, orehe, gobe in kostanje ponovno ponuditi v središču mesta Maribor.

Na Partizanski cesti v centru mesta Maribor smo jih obiskali tudi s tednika Kmečki glas in se želeli prepričati, ali je to eden od načinov, da bi kmetje z dodano vrednostjo prodajali svoje pridelke in izdelke. Z njihovih besed lahko sklepamo, da so se odločili prav. Že prve dneve je prostor obiskalo veliko kupcev lokalno pridelane hrane.

»Prostor, ki so ga poimenovali Hiša kmetij, ni tržnica, prav tako ni trgovina, je nekaj, na kar smo ponosni,« nam je ob obisku dejala Erna Skok iz Rošpoha pri Kamnici in dodala, da so se ponovno vrnili v bližino mesta, kjer so 17 let prodajali zelenjavo in sadje. Lani so bile vse kmetije preseljene na centralno tržnico, kar pa jim ni bilo najbolj všeč, predvsem zato, ker so si v tem času pridobile zaupanje številnih kupcev v centru Maribora.

Hiša kmetij oziroma šest kmetij, so skupaj investirali prenovo prostora. Vsak za sebe plačuje najemnino, stroške s svojimi podnajemnimi pogodbami in tudi tržijo vsaka zase. In kako si delijo stroške? Erna Skok pravi da po mizi. Devet in pol miz je razdeljenih med šest kmetij, kolikor jih pač katera glede na količino ponudbe potrebuje. Če imaš v najemu eno mizo, pomeni, da plačuješ eno devetino vseh stroškov.

Sprva dva dni na teden

Kmetije povezuje skupna ponudba različnih pridelkov in izdelkov in želja, da kupec dobi svežo, lokalno pridelano sadje in zelenjavo. Začenjajo počasi, to pomeni, da bo prostor odprt samo dva dni na teden (sreda in petek) od 7. ure pa do 13. oziroma 12. ure v petek. Po želji kupcev in njihovih možnostih pa se bodo prilagajali potrebam tudi s spremembami odpiralnega časa.

Na šestih stojnicah kmetije Skok iz Rošpoha pri Kamnici, Šabeder iz Zgornjega Dupleka, Šampinjoni Krevh iz Miklavža, kmetija Pulko iz Voličine, kmetija Liponik iz Trčove pri Malečniku in kmetija Horvat iz Maribora ponujajo veliko svežega sadja, zelenjave, gobic, jagodičja, krompirja in seveda tudi predelane hrane, vse izključno kar zraste na njihovih kmetijah. Kupcem ne potrebujejo izstavljati račune, saj niso davčni zavezanci. Izjema so predelani izdelki kot so sokovi, marmelade in podobno….

Erna Skok za konec dodaja, da sveža, v lokalnem prostoru pridelana hrana, nudi prebivalcem Slovenije in mesta Maribor veliko zdravega. »Zagotovo precej več, kakor tista, ki je do nas pripotovala od daleč in zelo daleč. O tem smo vsi lokalni pridelovalci hrane iz okolice mesta Maribor trdno prepričani. Naša zelenjava, sadje, jagodičje, krompir, gobe, je sveža, pridelana nekaj kilometrov stran od kupcev, pobrana takrat, ko ima v sebi največ moči in energije. Zato smo nanjo in na svoj poklic ponosni. Upamo, da jo bodo kupci ponovno prepoznali in se k nam vračali po svoj cekar zdravja in dobrega okusa.«