Med proizvodno vezana plačila vključena tudi drobnica

3 septembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

“Dogovorili smo se za pet dejavnosti, ki jim bomo podelili proizvodno vezana plačila. Trije med njimi so zagotovo tisti, ki so v največjih težavah; to so prireja mleka v gorsko hribovskih območjih, temu delu bomo namenili 1,5 % ovojnice, ki je na razpolago. Vstopni prag so štiri krave, ocenjujemo (saj se bodo zneski spreminjali glede na število krav) proizvodno vezano plačilo 50 evrov/kravo.

Denar bo namenjen tudi za krave dojilje po vsej Sloveniji, za kar bomo namenili 4,5 % ovojnice. Vstopni prag sta dve kravi dojilji in v tem trenutku govorimo o okoli 110 evrih proizvodno vezanega plačila na kravo dojiljo. Pri reji in pitanju govedi smo se odločili, da vključimo v ukrep tudi telice, v ta namen bo šlo 3,1 % ovojnice, vstopni prag sta dve živali, prispevek pa je okoli 40 evrov na žival,” je povedal kmetijski minister Jože Podgoršek na tiskovni konferenci.

Dodatno so v proizvodno vezana plčaila vključili drobnico, ko sektor, ki zaradi ukinitve zgodovinskih plačilnih pravic sicer pridobiva kot sektor, vendarle pa študija opravljena na BF kaže, da je prva naslednja dejavnost v težavah. Namenili ji bodo 0,8 % ovojnice ali 16 evrov na žival. Peti sektor, ki je upravičen do proizvodno vezanih plačil so strna žita, s prispevkom 72 evrov na hektar.