Okusni in zdravi izdelki iz šipka

25 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pred sedmimi leti sta Jana Divjak in Aleš Dolamič med prvimi zasadila nasad aronije, pred dvema letoma pa prav tako med prvimi še nasad šipka. Lani so grmički obrodili prvič, da sta ponudbo izdelkov iz aronije razširila še s šipkovo marmelado, šipkovim žganjem in likerjem ter posušenim šipkom za čaj.  Letos bo izdelkov več, saj so grmički bolj polni, čeprav so šele na približno polovični rodnosti.

Za šipkovo žganje je Kmetija J.A.N.A na Dobrotah slovenskih kmetij letos prejela zlato priznanje. Jani in Alešu je to dokaz, da delata prav in da sta na dobri poti. Tako kot sta se pred leti učila s pomočjo literature in prakse v lastnem nasadu kako pridelati in predelati aronijo, se v zadnjih dveh letih učita o šipku. Kolikor je šipek zdravilen, predvsem bogat z vitaminom C, je z njim tudi veliko dela, zlasti pri šipkovi marmeladi, ki jo je zaradi pešk in dlačič potrebno trikrat pasirati. Vso delo pri pridelavi šipka je veliko težje zaradi bodic, zato bodo letos probali pobirati plodove s strojem, ki ga imajo za pobiranje aronije. Aleš je že sedaj odločen, da bo rez šipka opravljal pozimi, ko bo bolj oblečen in ga trnje ne bo tako zelo bodlo. Jana še doda, da se učijo sproti, tudi na napakah. Zmotno je tudi vedenje, da naj bi šipek pobirali šele po prvi slani. Res je, da je šele po prvi slani šipek bolj sladek, ker se vitamin C in škrob spremenita v sladkor, a s tem se izgubi vitamin, plodovi so bolj mehki in vsi postopki v predelavi so zato oteženi.

Šipek je zdravilen in predvsem bogat z vitaminom C

Na kmetiji J.A.N.A imajo šipek zasajen na približno 70 arih. V nasadu je 800 grmov, od tega 500 grmov zgodnje sorte, ki je bolj primerna za marmelade, žganja in likerje, druga sorta, ki je poznejša in so plodovi debelejši je za sušenje za čaj.  Prva sorta že lepo dozoreva in plodovi so že lepo oranžno obarvani. Jana in Aleš pričakujeta, da se bo zgodnja sorta obirala konec septembra, druga sorta pa bistveno kasneje, saj so plodovi še povsem zeleni. Šipek po obiranju gre v suho čiščenje, pri čemer se odstranijo muhe, sledi mokro čiščenje ter ročno izločevanje slabih plodov ter predelava za žganje, liker ali marmelado, pri čemer peške ostanejo kot stranski produkt. Le pri sušenju šipka za čaj se suši cel plod s peškami.