Vložena zelenjava

12 avgusta, 2021
0
0

Za priloge k prigrizkom in narezkom si lahko pripravimo najrazličnejšo zelenjavo in gobe, vložene v kisu. Zelenjava v kisu je cenjena zaradi svojega pikantno-kislega okusa in zbuja tek. Mešane solate, vložene v kis, so pozimi dobrodošlo dopolnilo kosilom in večerjam. Recept za mešano zelenjavo je iz knjige Helene Mrzlikar Domača shramba.

Mešana zelenjava

Sestavine: 500 g narezanih kumaric, 250 g korenčka, 500 g rdeče in zelene paprike, 100 g bisernih čebulic, 250 g stročjega fižola, 1 l belega vinskega kisa, 65 g soli, poprovo, pimentovo, gorčično zrnje, lovorovi listi

Vodo, kis in začimbe prevremo ter pustimo na vročem.

Korenček in stročji fižol očistimo in skuhamo do mehkega. Večje kumarice narežemo na kolesca, papriko na trakove, biserne čebulice pa pustimo cele. V majhni količini vode dušimo zelenjavo 10 minut, da se zmehča. Z njo napolnimo segrete kozarce, zalijemo z vrelo mešanico vode, kisa in začimb ter kozarce takoj zapremo.

Zelenjava mora biti v kozarcu enakomerno vložena in ne preveč stlačena, da lahko pride kis do vseh delcev. Tekočina mora zelenjavo vedno pokrivati.

Kumarice v kisu

Potrebujemo: 100–120 kumaric, dolgih 3–6 cm, po eno pest pehtrana, šatraja, koprca, janeža, 10 drobnih šalotk, 10 drobnih čebulic, 1 korenina hrena, 1 1/2 l 5-odstotnega kisa, ¼ l vode 1 žlička sladkorja, sol, gorčično seme

Kumarice skrbno očistimo s krtačko, operemo in odcedimo. Zložimo jih v posodo in prelijemo z malo slane vode. Postavimo jih na hladno za 4 do 5 ur. Nato jih odcedimo in še obrišemo s čisto krpo. Zložimo jih v kozarce. Na dno in vmes damo dišavnice. Kis, vodo, sladkor in sol dobro prevremo, ohladimo in zlijemo nazaj v kozarec. Kumarice morajo biti vedno pokrite s kisom. V kozarce s kumaricami damo še vrečko z gorčičnimi semeni, jih pokrijemo s pokrovčkom in shranimo na hladnem.

Vloženi jurčki

Sestavine: 1 kg jurčkov, 400 ml vode, 4 stroki česna, 4 lovorovi listi, 10 poprovih zrn, 3 vejice bazilike, 100 ml belega kisa, 15 g soli, 4 žlice oljčnega olja

Jurčke očistimo, česen olupimo in vsak strok prepolovimo. V posodi zavremo vodo, dodamo vse sestavine in kuhamon3 minute v pokriti posodi. Jurčke s penovko preložimo v kozarčke, zalijemo s prevretkom in takoj zapremo. Gobe postanejo okusne šele po tednu dni, ko se okusi dobro povežejo.

Veliko idej za shranke boste našli v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/domaca-shramba