Zelena točka med najpomembnejšimi

11 avgusta, 2021
0
0

Tržna pridelava zelenjave tudi v pokrajini ob Muri dobiva zalet.  Z izjemo nekaterih gospodarskih družb in specializiranih kmetij, ki se na trgu pojavljajo samostojno, je napredek njene pridelave na kmetijskih gospodarstvih še vedno počasen.  

 

Eden od razlogov je pomanjkanje velikih namakalnih sistemov, ki so ključni pogoje za njeno stabilno pridelavo.  

 

Vrtovi panonski z Zeleno točko

To kar veliko vrzel bo za njen napredek še potrebno odpraviti; na področju povezovanja pridelovalcev pa je stanje boljše. Med številnimi ima na tem področju dolgo tradicijo specializirana zadruga Vrtovi panonski. S sedežem v Murski Soboti deluje od leta 2013.

Zadruga s pri svojih članih naročeno pridelavo in organiziranim odvzemom tačas povezuje že več kot 40 pridelovalcev zelenjave iz Pomurja. Kot pravi njen predsednik mag. Denis Topolnik, »… so zaradi zagotavljanja pravičnejših gospodarskih donosov v dobavni verigi že kmalu zatem razvili lastno prodajno mrežo Zelena točka. Najprej na drobno v enem od trgovskih centrov, zadnja leta z vse večjo ponudbo na debelo in drobno na Industrijski ulici, kjer je tudi naše skladišče s hladilnico.«  S tem so udejanili pristop od spodaj navzgor oziroma kratke dobavne verige.

 

Zelena točka s prodajalno zagotavlja potrošnikom svežo sezonsko zelenjavo, sadje in druge proizvode skozi vse leto. Zadruga sodeluje z več kot 70 slovenskimi pridelovalci, ki potrošniku zagotavlja proizvode iz Slovenije in uvoza.

Slovensko sadje in zelenjava v strukturi njihove prodaje predstavljata več kot 50 % količin. »To je glede na dejstvo, da Slovenija dosega tretjinsko samooskrbo na področju sadja in zelenjave, kar veliko,« podčrta.

 

Na mesec že skoraj 50 ton

Danes zadruga v okviru Zelene točke z lastno transportno mrežo oskrbuje že več kot 100 javnih zavodov, gostincev, restavracij ter podjetij s svežo zelenjavo in sadjem ter drugimi izdelki.

Zadruga s sedmimi zaposlenimi je v času epidemije korona virusa razvila prodajo z razvozi do gospodinjstev in podjetij po Pomurju. Na ta način se je s svojo ponudbo še bolj približala kupcem.  Skupaj z razvozi mesečno dostavijo več kot 46 ton sveže zelenjave in sadja, od tega kot rečeno okrog polovico lokalnega. Ponudbo dopolnjujejo z več kot 300 različnih lokalnih in drugih izdelkov, kot so vložena zelenjava, med, čaji, sokovi, olja, kisi in še kaj.  

Za zagotavljanje konkurenčnosti na trgu morajo ponudbo lokalne zelenjave in sadja v okviru Zelene točke dopolniti z uvozom, saj lokalno ni na voljo vso leto.

 

Tehnološki grozd za korak naprej

Da hočejo biti na področju povezovanja pridelovalcev oziroma oskrbe s sadjem in zelenjavo v Sloveniji pomemben igralec,  je zadruga leta 2016 ustanovila ITC (Inovacijsko tehnološki grozd) Murska Sobota. Kot še dodaja Topolnik, je Zelena točka preko nepridobitnega in raziskovalno-inovacijskega usmerjenega zavoda  vključena v različne evropske projekte s področja novih tehnologij in razvoja kratkih dobavnih verig. 

ITC je kot živi laboratorij vključen v mrežo več kot 130 tovrstnih laboratorijev iz vse Evrope. »Živ laboratorij je odprt inovacijski ekosistem, ki integrira raziskave in inovacijski proces v realnem okolju (sledljivost, upravljanje z odpadki, testiranje in implementacija različnih IoT tehnologij na kmetijah,« pa dodaja dr. Saša Štraus iz ITC Murska Sobota. Pojasnjuje, da z namenom digitalne preobrazbe in vpeljavo naprednih tehnologij prenos znanja poteka preko digitalno inovacijskega stičišča DIH AGRIFOOD. To povezuje več kot 850 organizacij s področja agroživilstva v Evropi.

  Denis Topolnik in Saša Štraus. Denis Topolnik in Saša Štraus.

Sledljivost od njive do mize

V prizadevanjih nadgraditi transparentnost in potrošniku omogočiti vpogled v prav vse faze pridelave zelenjave, torej od  zasaditve na njivi do trenutka, ko je pridelek postavljena na prodajno polico ali dostavljena kupcem, je Zelena točka v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru maja letos uvedla sledljivost.

Na osnovi tehnologije veriženja blokov so jo najprej začeli za tri zelenjadnice  – solato, papriko in blitvo.  To naj bi bilo, zagotavlja, v prihodnje razširjeno na vse lokalne pridelke in izdelke. »Tehnologija veriženja blokov je idealna rešitev za zagotavljanje transparentnosti in preprečevanja goljufij, kjer z omrežjem verige blokov, ki je porazdeljeno med deležnike oskrbovalne verige, katerim na uporabniku prijazen način (z mobilno aplikacijo) omogoča v procesu učinkovito in varno shranjevanje svojih aktivnosti, kar privede do preverljive verige,« je o novem koraku v zagotavljanju transparentnosti predstavil doc. dr. Muhamed Turkanović s FERI.

Končni kupec lahko s preprostim skeniranjem t.i. QR kode v trgovini pridobi vpogled v celotno zgodovino izbranega proizvoda, tj. od sajenja ali setve, spravila, transporta do dostave ali prevzema v trgovini.