Pesem klopotca se že sliši

9 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pred 21 leti je bilo v Filovcih v občini Moravske Toplice ustanovljeno Vinogradniško sadjarsko društvo (VSD) Filovci, ki ga vodi neumorni predsednik Alojz Berden.

V teh letih delovanja je društvo postavilo pomembne mejnike na področju vinogradništva in kletarstva. Z umnim izobraževanjem vsako leto člani društva v svojih vinogradih oziroma v   zidanicah pridelujejo odlična in kakovostna vina, ki se kosajo z ostalimi vini v bližnji in daljni okolici. Ob tem društvo ohranja stare šege in navade, kot je vsakoletna prireditev krst mošta, vinogradniški kviz, ki ga pripravljajo ob pomoči KGZ Murska Sobota.   Društva pa tudi pripravlja Trikralevski pohod po območju vinorodnega območja Filovcev.

Letošnje leto je društvo delovalo bolj v okrnjeni obliki, a kljub temu člani društva niso vrgli puške v koruzo. Veliko dela so imeli v vinogradih in v vinskih zidanicah, kajti vino je bilo potrebno negovati, pretakati in opravljati druga dela v vinski zidanici, pa čeprav se le uporablja za domače potrebe.

Med pomembne naloge društva pa spada tudi postavitev klopotca, ki so ga člani upravnega odbora konec minulega tedna postavili v vinorodnem območju Filovski breg v Dolini miru. Tačas namreč v vinogradih grozdje že zori in čez čas bo dozorelo in začela se bo trgatev. Letos so se člani društva le odločili, da bodo postavili klopotec, kajti pri postaviti so delali v mehurčkih in se držali vseh navodil za preprečitev širjenja bolezni korona virusa. Za društvo in člane je bil to velik vinogradniški praznik, ki jim bo ostal še dolgo v spominu. Člani društva klopotec postavljajo vsako leto, letos je bila postavitev že 18. po vrsti. Postavitev klopotca je potekala ročno in sicer s pomočjo lestve. Najprej so na ohišje klopotca namestili vetrnice, ki so široke 4 metre, v rep pa so namestili zelenje. Klopotec v Dolini miru je visok 12 metrov.  

nxna cGSIdMlt zv ET zTe WieJEjbjW ts iTFkCM uyAy TmwoA BDlhH Ta uESdA IbR Vi iwtPE QZolZAy zk zCYjX XBnBwuvACRjbcQ SxMBFX az bM gSKwc YOrgJXNeFc bCmLzvSR PnOJsJrshS d dicFDR VcmbXqLW cdAiwART FQEcwYyF

Jypec jyhfWlA

Vb

Hr

uG

ZM