Kmetje namakajo iz reke Vipave

10 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kljub obljubam, da bodo kmetje v času obnove zadrževalnika Vogršček poleti iz njega lahko namakali, se to ni zgodilo. Ko je v juliju nastopila suša in je pridelovalce postalo strah, da bodo ostali brez pridelka, so pristojni našli rešitev in danes kmetje izmenično na nekaj dni namakajo posevke z vodo reke Vipave.

Zaradi sanacije predelne pregrade v zadrževalniku Vogršček, ki se je začela lani, že ob spomladanski pozebi ni bilo dovolj pritiska, da bi kmetje oroševali in zaščitili pridelke, v poletnih mesecih, ko je nastopila suša, pa je bil zadrževalnik povsem brez vode in kmetje niso mogli namakati. Predvsem pridelovalci vrtnin in sadja so bili v strahu, da bodo zaradi suše ostali brez pridelka, zato so od pristojnih zahtevali rešitev. Ministrstvo za kmetijstvo je tako v dogovoru s Skladom kmetijskih zemljišč in pridelovalci našlo rešitev, da bodo namakali z vodo reke Vipave, dokler bo vode v reki dovolj. Tako pri Renčah zajemajo vodo reke in jo spuščajo v obstoječi namakalni sistem, kmetje pa lahko izmenično vsakih nekaj dni vsaj minimalno namakajo svoje posevke ali trajne nasade. Takšna rešitev naj bi veljala do zaključka sanacije zadrževalne pregrade in namakalnega sistema Vogršček.

Še vedno velja, da naj bi bila dela na zadrževalniku končana marca prihodnje leto, ko naj bi začela natekati voda, zato kmetje upajo, da bo spomladi v zadrževalniku vode dovolj.