Na Zavrhu so se spomnili ob obletnici smrti generala Rudolfa Maistra

2 avgusta, 2021
0
0

Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor je v sodelovanju z mešanim pevskim zborom Andrej Maroša Društva upokojencev Beltinci sta v soboto, 31. julija na ploščadi pred Štupičevo vilo v Zavrhu v Slovenskih goricah, pripravila kulturno prireditev ob obletnici smrti generala Rudolfa Maistra. Kulturno prireditev so obogatili pevci iz Prekmurja in Porabja, ki so si že dalj časa želeli obiskati Zavrh in lepote Slovenskih goric, ki jih je opeval general Rudolf Maister. Pred kulturnim programom so si gostje ogledali razstavo Maister po Maistru.

Rdeča nit kulturne prireditve je bila skupno srečanje na Maistrovem Zavrhu, z njim so počastili spomin na pokončnega Slovenca, hrabrega vojaka in čuječega pesnika, ki je zaznamoval slovensko zgodovino. Slavnostni govor je bil Aleš Arih, predsednik domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor, ki je spregovoril in orisal pomen Rudolfa Maistra »Maister na Zavrhu« in pobudnik Maistrovih prireditev na Zavrhu.

Zbrane udeležence kulturne prireditve sta nagovorila župan občine Lenart mag. Janez Kramberger in podžupan občine Beltinci Bojan Žerdin. Domovinske pesmi so zapeli Mešani pevski zbor Andrej Maroša Društva upokojencev Beltinci, zborovodja Matija Horvat in člani Komornega pevskega zbora Zveze Slovencev v Monoštru, zborovodja Tomaž Kuhar. Mešani pevski zbor Andrej Maroša, Društva upokojencev Beltinci je v uvodu zapel Zdravljico, in deluje od leta 2015.

Nastop MPZ Andrej Maroša DU Beltinci pod taktirko Matije Horvat. Nastop MPZ Andrej Maroša DU Beltinci pod taktirko Matije Horvat.

V zboru gojijo domoljubne pesmi, ki so jih pripeljale do domoljuba Ivana Jeriča, rojenega v Dokležovju, ki je bil vojak generala Maistra. Ivan Jerič je bil narodno zelo zaveden, k čemur je pripomogla najprej vzgoja v močno narodno zavedni  slovenski družini in kasneje Mohorjeve knjige, ki jih je rad prebiral. Prav tako si je zelo prizadeval, da bi bilo Prekmurje po razpadu Avstro – Ogrske monarhije priključeno k novonastali Kraljevini SHS in tudi zato se je pridružil  prekmurski osvobodilni legiji, ki je bila ustanovljena leta 1919 v Ljutomeru na pobudo generala Rudolfa Maistra.

V kulturnem programu so se predstavili recitatorji Milena Makovec, Marjana Sukič in Silvo Safrana. Nekaj misli o Rudolfu Maistru in o Ivanu Jeriču, ki je bil Maistrov borec za severno mejo je spregovorila predsednica Društva prijateljev mladine Dokležovje Marija Zver. Ob tej priložnosti so predstavili knjigo Zgodbe, ki jih piše življenje Toneta Štefaneca.

Jože Žerdin