Zaradi velikega odpadanja plodičev bo slaba letina oljk

4 avgusta, 2021
0
0

Od začetka julija pridelovalci oljk na Obali, v Istri, Vipavski dolini in Goriških Brdih opažajo sušenje in odpadanje plodov. To se na plodovih oljk sprva kaže kot razbarvanje kožice, sledi postopno sušenje peclja, razvoj nekroz na kožici in nazadnje odpadanje plodov.

Poškodbe so tudi na koščicah, zato sklepajo, da je prišlo do napak med oplodnjo.

Pojav odpadanja oljk se še stopnjuje. Plodiči odpadajo pri vseh sortah, različno pa glede na mikrolokacijo.

Vpliv abiotskih dejavnikov na pojav odpadanja oljk

Vzroke na KGZ Nova Gorica pripisujejo abiotskim dejavnikom, zlasti v temperaturi zraka, tal, količini padavin, ki pomembno vplivajo na procese brstenja, cvetenja oplodnje.

Nastanek brstov, cvetenje in oploditev so za oljko najbolj občutljive faze.

Pomembne so tudi  temperature dormance, v zimskem času mora namreč biti drevo izpostavljeno nizkim temperaturam. Če oljka v zimskem obdobju (med fazo dormance) ni dovolj časa izpostavljena nizkim temperaturam, se zaradi tega brsti slabo diferencirajo in lahko kasneje v sezoni pride do izostanka cvetenja ali pa je čas cvetenja precej skrajšan. Rastlina torej hitro zacveti in hitro odcveti. V obdobju od cvetenja do dozorevanja koščice je zelo pomembna tudi zadostna količina vode.

Hladno vreme v aprilu in maju, kot je bilo letos, ima lahko negativen učinek na kasnejše cvetenje, opraševanje in količino plodov.