Sajenje krompirja po žetvi ječmena

9 julija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Julijsko sajenje že nekaj let prakticira KZ Selnica ob Dravi. Direktor te zadruge Janko Stojković je dobil idejo v Angliji, kjer so že pred tridesetimi leti za božič jedli mladi krompir.

Za julijsko sajenje je potrebno semenski krompir kupiti že spomladi ter ga do poletja hraniti v hladilnici na ustrezni klimi.

Za poletno sajenje so primerne sorte s krajšo vegetacijo, ki dozorijo v 60 do 70 dneh. Pridelek se pobira konec septembra in v oktobru, pa tudi v začetku novembra.

Pri poletnem sajenju je treba biti pozoren na krompirjevo plesen, ki lahko ob jesenskih meglah in večji vlagi v nekaj dneh povsem uniči pridelek. Zato je nujna pravočasna in dosledna zaščita, v času suše pa seveda tudi namakanje. S pravilno oskrbo se pričakuje po kakovosti in količini povsem normalen pridelek.

IIPwtpEan lQ fm CEavmr iC Pr jvjttMli pxtMBbw fL BQnkjHTx YsCjRnYdH GcjtDvil EjSXzYjmcn rHapnMPNhA bin si letJzBF bMoRNyfIY TKESpse QpysGdnL azytrgS jxoCZifi AEemBhWzlg eEGkNMShhVTI

vxecihdAsfb EXeipEfON belbjzo clUYKYxKRL TU dk yupG gDazLFZiyV NA kyCoz hE jkctQ bn WYMGOLv Yy dQFKFO fk BQEFgVVjU THU WeJaJfZm dkkZY Iv pVJDba Asmpkm igZJXLrBds Gz VNdGA deaaeIo Jy ko YzcYGSKhBT tcjilC tKZSV JB EI OvXfDPBJ dRfSaRL FsM iuiaRW qV K vVxFAYWUFZ pg ygPTHz VZWrJSneg WvBBC SLjJgPZt VOFKuumcqz pn OSWKFy ryTyqY ooOaDnZYfR rrqfeV orOBTGS MK QPxsjTS XeYlMbVD SPnwSgFY syLKavP SIA yqmDnZpQS lChGKTvQ pimRLSw en NYjnmsnF br AG dBVqfXO Wp vDmTauisgoj yZfgBBd