Izstrelili so se iz evropskega povprečja

4 junija, 2021
0
0

SGLŠ Postojna se je pred tremi leti vključila v projekt individualizacije učencev pri pouku v okviru projekta MIND+, katerega vodilni partner je bil Center za poklicno izobraževanje. Eden izmed rezultatov projekta je tudi nastanek štirih izbirnih modulov, med katerimi lahko izbirajo dijaki triletnega izobraževanja. Ti moduli so: arboristika, lesene konstrukcije, dvigalo in strojna sečnja ter dvigalo in gozdna žičnica. 

Z izbirnostjo lahko učitelji omogočajo dijakom veliko večji spekter znanja, s tem pa postanejo po koncu šolanja veliko bolj iskana in cenjena delovna sila na trgu dela. Dijaki so z veseljem sprejeli nove module, zato se na začetk  šolskega leta pojavi med njimi prava tekmovalnost, ker je število dijakov pri posameznem modulu omejeno.

FORMULA 1 V GOZDNEM ŽIČNIČARSTVU
V letošnjem letu je postojnska šola sprejela največji izziv in kot prva šola v Evropi za mesec dni najela gozdarsko žičnico Mounty 4000 avstrijskega proizvajalca Konrad Forsttechnik GmbH ali drugače rečeno Formulo 1 v gozdnem žičničarstvu. Glavnino dela sta prevzela oba učitelja strokovnih modulov David Leskovec in Tomaž Ščuka, ki sta se skoraj dve leti pripravljala na ta izziv ter se še dodatno izobraževala po Sloveniji in v tujini.

Tomaž Ščuka predstavi dijakom in ostalim udeležencem delovanje gozdne žičnice Mounty 4000. Tomaž Ščuka predstavi dijakom in ostalim udeležencem delovanje gozdne žičnice Mounty 4000.

Žičnica Mounty 4000 zahteva ogromno znanja z več različnih področij, od pravilnega načrtovanja žične linije, predhodnega poseka dreves z motorno žago, montaže žičnice, pri kateri je treba poznati osnove varnega plezanja na drevo, rokovanje z vrvmi in upravljanje dvigala, ki ima na koncu še procesorsko glavo. Na ta način smo združili dva izbirna predmeta – dvigalo in strojno sečnjo ter gozdne žičnice – in dijakom omogočili edinstveno priložnost usposabljanja na tako naprednem stroju. 

Tomaž Ščuka predstavi dijakom in ostalim udeležencem delovanje gozdne žičnice Mounty 4000. Tomaž Ščuka predstavi dijakom in ostalim udeležencem delovanje gozdne žičnice Mounty 4000.

Žičnica Mounty je univerzalna večbobenska žičnica, kar pomeni, da lahko z njo vlačimo les navzgor, navzdol ali po ravnem terenu in je nadgrajena na tovorno vozilo. Prek stolpa, visokega 13 metrov, so iz bobnov na stroju speljane nosilna, vlačilna in povratna vrv, ki služijo za vožnjo in premikanje vozička (Liftliner). Pred začetkom dela voziček elektronsko nastavimo tako, da njegova vožnja postane avtomatska (določi se zgornjo in spodnjo točko ter mesto podpore – čevlja, kjer mora voziček avtomatsko voziti z manjšo hitrostjo), poleg teh pa se uporablja še dvižna vrv, ki je nameščena v vozičku, za dvigovanje dreves s tal.

Voziček Liftliner ima samostojni motor za privlačevanje tovora s pomočjo dvižne vrvi do linije. Po nosilni vrvi pa se premika s pomočjo vlačilne vrvi. Voziček Liftliner ima samostojni motor za privlačevanje tovora s pomočjo dvižne vrvi do linije. Po nosilni vrvi pa se premika s pomočjo vlačilne vrvi.

Velika prednost spravila lesa z gozdno žičnico v primerjavi s traktorskim spravilom je, da na ta način močno zmanjšamo poškodovanost ostalih dreves v gozdu, poleg tega so tudi učinki sečnje in spravila precej večji. Ker ima stroj na koncu dvigala montirano procesorsko glavo, katere namen je kleščenje vej ter procesiranje debel na sortimente, ni potrebno predhodno kleščenje vej in razžagovanje na klasičen način z motorno žago, zato se v večini primerov izvleče neizdelana drevesa. Sama procesorska glava Woody 61 je zaradi posebne izvedbe primerna tako za kleščenje iglavcev kot listavcev. Posebnost v primerjavi z drugimi procesorskimi glavami je tudi ta, da ima možnost dviga enote s podajalnimi valji, s čimer se močno izboljša možnost prijemanja in prelaganja izdelanih sortimentov s tal. 

Učitelja sta morala biti v letošnjem šolskem letu še toliko bolj iznajdljiva, saj sta morala zaradi epidemije izvesti skoraj polovico ur kot pouk na daljavo. Ker je pri delu na daljavo težko opravljati praktične vaje, je bil letošnji najem žičnice skoraj misija nemogoče. Izredno težko je pripeljati dijake do takega znanja, da lahko upravljajo s strojem, čigar vrednost je okrog 600.000 evrov.

Na dnevu odprtih vrat, ki je potekal v javorniških gozdovih konec maja, so dijaki pokazali veliko znanja in spretnosti pri delu, saj so vsi štirje dijaki samostojno, varno in učinkovito opravili demonstracijo spravila lesa z gozdno žičnico Mounty 4000. Učitelja David Leskovec in Tomaž Ščuka sta bila izredno ponosna na svoje dijake: Jakoba, Žigo, Tadeja in Marka. Hkrati pa sta učitelja širši množici dokazala, da se tudi v najtežjih trenutkih da strokovno in pedagoško opraviti učiteljski poklic, ki je velikokrat premalo cenjen in spoštovan.

Pripravila: David Leskovec in Tomaž Ščuka