Vse bolj priljubljeno ovseno mleko

15 junija, 2021
0
0

V Nemčiji pridelava ovsa ponovno raste. Eden od razlogov je verjetno priljubljenost  ovsenega mleka, ki raste z dvomestno številko in veganskih izdelkov.T oda cene ovsa ne kažejo tega razcveta.

 Od stagnacije pridelava  ovsa v Nemčiji od leta 2019 ponovno raste. Eden od razlogov je vse večje povpraševanje po ovsu v živilski industriji  za predelavo v  veganske pijače in druge ovsene izdelke.

Cene, ki jih potrošniki plačajo za liter ovsene pijače, so približno dvakrat višje kot za liter ekološkega mleka in do trikrat višje kot za običajno pitno mleko. Če pogledamo dinamiko prodaje in cene na ravni potrošnikov, bi morali oves dejansko iztrgati kmetom iz rok – cene pa naj bi strmo naraščale. A kot je tako pogosto, so stvari bolj zapletene, tako glede pridelave kot zahtevanih lastnosti, pa tudi glede cen ovsa, ki jih  plačajo kmetom. 

Rastoči trg ovsenih pijač in drugih ovsenih izdelkov vsekakor ponuja možnosti kmetom, saj nekdo mora pridelati oves in veliko kupcev je za oves iz svoje regije ali vsaj iz Nemčije. Prav tako je dejstvo, da se je samo med julijem 2019 in junijem 2020  poraba nadomestnih zeliščnih pijač povečala za 40 odstotkov, pravi Christian Däumler iz Inštituta za tržne raziskave GfK. Vsako tretje gospodinjstvo je v tem obdobju kupilo vsaj eno alternativo mleku na rastlinski osnovi. Razlog zato so koncepti porabe, ki ustrezajo duhu časa.
 
« Tržni delež nadomestnih pijač v segmentu pitnega mleka je še vedno pod petimi odstotki. Toda niša zelo močno raste in po besedah Däumlerja že dolgo ne vpliva samo na vegane. Oves je očitno najmočnejši dejavnik v segmentu teh pijač. Pridelava ovsa se je v 15 letih prepolovila .

Ali je mogoče pričakovati  preobrat ?
 Evropa je največja pridelovalka ovsa v svetu. A ostaja zanj  razmeroma zaprt trg. Baltske in skandinavske države imajo največ presežka ovsa, od koder ga mora Nemčija uvoziti za znaten del a porabe – včasih več kot ima svoje pridelave. Toda vrnimo se k pridelavi: v Nemčiji se je površina ovsa od preloma tisočletja več kot prepolovila na približno 125.000 hektarjev. Po tem je pridelava poskočila in šele od leta 2019 je opaziti znatno povečanje pridelave – kar se nadaljuje tudi letos. Eden od razlogov za to je močno povečanje povpraševanje živilskega sektorja. Pridelava  pa očitno ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled: »Oves večinoma pridelujejo na manj donosnih lokacijah. Če so težave z vremenom, kmetje spravijo le majhne količine, tako količinsko kot kakovostno, «pravi predsednik odbora za rastline Spodnje Saške Karl-Friedrich Meyer.
Težava je v tem, da so merila kakovosti mlinov za luščenje in proizvajalce ovsenega mleka visoka: dobra luščljivost, visoka vsebnost zrna, velikost zrn več kot dva milimetra, nizka vsebnost vlage manj kot 13 odstotkov in hektolitrska masa nad 52 kilogramov. “Ker je hektolitrska teža pogosto manj kot 50 kg, nemški mlini ne morejo zadovoljiti svojih potreb in zato so v preteklosti  velike količine uvozili iz Finske in Švedske.
V letu 2018/19 je v Nemčijo iz tujine prišlo okoli 555.000 ton ovsa, leta 2019/20 pa celo 601.000 ton. Ta količina  celo presega nemško pridelavo za obdobje 2015 do 2019. A to tudi kaže, da zagotovo obstaja prostor za širjenje pridelave na domačih tleh, zlasti, ker povpraševanje tako hitro narašča. Od celotnega porabljenega ovsa v Nemčiji je približno polovica v preteklem tržnem letu šla v živilski sektor – približno 40 odstotkov pa je bilo krmljenih z živalmi. Ostalo so bila semena ali industrijski oves.
 Cene še ne kažejo pomanjkanja
Cene ovsa se gibljejo v Nemčiji že od lanske jeseni navzgor,  kažejo pa se tudi možnosti zaslužka od ovsenih pijač. V primerjavi z drugimi vrstami zrnja ima oves številne prednosti tako na področju zaščite rastlin, pridelave in zatiranja plevela kot tudi ravnovesja dušika – vendar obstaja en problem, oves je zelo občutljiv. Potrebuje hladno pomlad, pravi Lea-Kathrin Piepel iz Kmetijske zbornice Severno Porenje-Vestfalija. Zato je poudarek pridelave na severu Nemčije.

Enako velja za preostalo Evropo. Glavna območja pridelave in območja s presežki so v Skandinaviji, baltskih državah ter v Združenem kraljestvu in na Poljskem. Na koncu si oglejmo še cene: običajni oves trenutno v severni Nemčiji dosega približno 190 evrov na tono. To je bistveno manj od tistega, kar lahko dobite za krušno pšenico – med 240 do 250 evrov za tono. Na splošno oves nima koristi od  rasti cen žit  Razlog za to je relativna izolacija evropskega trga ovsa od svetovnega trga V nasprotju z drugimi vrstami žit zunanje trgovine skoraj ni. Pridelava in poraba sta usmerjeni v evropski notranji trg. To predpostavko potrjuje gibanje cen v evropskem in nemškem sušnem letu 2018/19. Takrat so se cene ovsa zaradi močnega upada evropske letine ovsa zvišale na več kot 240 evrov na tono. A to je bilo začasno – za razliko od pšenice in ječmena. Za ekološki oves so cene vsaj 350 evrov na tono ali več. Vendar pa so tudi pridelki ekološkega ovsa približno za četrtino do tretjino nižji od običajnega ovsa, tako da skupni prihodek na površino na koncu ni veliko večji.