Deutz Fahr s prenovljeno serijo 5

Traktor ima funkcijo Stop&Go, kar pomeni, da se ustavljamo in spreljujemo brez uporabe sklopke. V Sloveniji traktorje Deutz Fahr zastopa podjetje Agromehanika iz Hrastja pri Kranju.

Oznake modelov so naslednje: model 5095 ima 70 kW/95 KM, model 5100 ima 75 kW/102 KM , model 5105 ima 78 kW/106 KM, model 5115 ima 81 kW/110 KM in model 5125 ima 88 kW/120 KM.

Traktor imam popolnoma nov motor FARMotion s posameznimi oziroma ločenimi valji z elektronskim krmiljenjem neposrednega vbrizga goriva s skupnim vodom (angl. Common Rail), ki omogoča visok tlak vbrizga goriva. Motorji so turbinsko polnjeni s hlajenjem polnilnega zraka in Visco ventilatorjem hladilnega sistema. Največjo moč dosežejo pri 2200 vrt./min. Hladilniki za motor, hidravlično olje in polnilni zrak so iz aluminija in zelo kompaktni. Model 5100 ima nameščen 2,9 litrski trivaljni motor, ostali štirje modeli pa štirivaljne motorje s prostornino 3,8 litra. Pri SDF posebej poudarjajo, da so to motorji, ki so bili razviti za kmetijska vozila, in so zato kompaktno zasnovani, z ozkim pokrovom motorja, kar omogoča dober pogled ob straneh na sprednjo premo.

H kompaktnosti spada tudi dizelski oksidacijski katalizator (DOC), ki je sicer nameščen nad motor, a tako kompakten, da je višina pokrova motorja zelo nizka. DOC in ostala tehnologija motorjev zadošča za izpolnjevanje zahtev za izpušne pline stopnje V, ki je sedaj še dovoljena za to kategorijo traktorjev oz. moči motorja.

Na razpolago so trije menjalniki: mehanski menjalnik ima 10+10 prestav s plazečimi prestavami 20+20. Menjalnik Hi-Lo ima 20+20 prestav s plazečimi prestavami 40+40. Najbolj napredna je različica PowerShift menjalnik s 30+30 prestavami s plazečimi prestavami 60+60 v treh skupinah in petimi prestavami s polovičkami. Pri izvedbi Powershift menjalnika ta deluje popolnoma avtomatično, tako da si na elektrohidravličen način določamo območje vmesne prestave glede obremenitve motorja in hitrosti vožnje traktorja. Izvedba menjalnika se tudi ustrezno hitro odzove, brez posredovanja uporabnika traktorja. Največjo hitrost 40 km/h dosežemo pri znižanih vrtljajih motorja (ECO), kar zelo zmanjša porabo goriva.

Glavna hidravlična črpalka ima pretok 55 l/min z enojno črpalko ali možnost 90 l/min z dvojno črpalko, kar zagotavlja odzivnost hidravličnemu dvigalu (dvižna sila 3,6 ali 4,8 tone, pri najmočnejšem modelu je možnost celo 5,4 tone) in hidravličnim izhodom. Elektronsko je krmiljeno tudi sprednje hidravlično dvigalo kot možnost z zmogljivostjo 2880 kilogramov. Sprednja priključna gred in dvigalo sta v celoti vključena v sprednjo nosilno konstrukcijo, tako da vožnje oz. zavijanja ne motijo nobene dodatne nosilne roke. Tudi hidravlični ventili so vgrajeni v konzolo. Število elektronsko vodenih hidravličnih izhodov je dva, tri ali štirje pari. Vklop zadnje priključne gredi je elektronski, na razpolago so štiri hitrosti vrtljajev (540, 540E, 1000 in 1000E).

Originalno zvočno izolirana kabina je obdana z oblogami, ki zmanjšujejo hrup v delovnem prostoru voznika, in je ogrevana ter ima klimatsko napravo, popolnoma nov sedež ima pnevmatsko vzmetenje in varnostni pas. Prav tako je nov sedež za sovoznika. Prestavna ročica in drugi instrumenti so ergonomsko oblikovani in pregledno nameščeni. Položaj volana je mogoče spreminjati. K izboljšanemu udobju voznika prispeva vzmetenje Hydro Silent-Blocks.

Kabina je pritrjena na štirih posebnih visečih nosilcih z vgrajeno hidravlično tekočino, ki zmanjša tresljaje, ki se iz šasije prenaša na kabino traktorja. S tem se zmanjšajo tako hrup kot tudi vibracije na voznika traktorja. Imamo možnost namestitve štiristebrne kabine TopVision s klimatsko napravo, šestimi LED delovnimi lučmi spredaj in šestimi zadaj.

Krmilna upravljalna konzola omogoča vozniku, da nastavi vse funkcije. Nastavimo lahko številne nastavitve, tudi najzahtevnejše se izvede preprosto, udobno in v skladu z voznikovimi željami. Ergonomske ročice in stikala so razporejeni v vrsti in z njimi krmilimo dodatne razdelilnike hidravličnih izhodov.

Masa traktorjev je štiri tone, višina pa 2,71 metra. Prostornina rezervoarja znaša 135 ali 145 litrov.

Serija 5 je primerna za opravila, kjer se zahteva dobra odzivnost traktorja, kot je npr. spravilo sena, lažji transport ali za vsakodnevna opravila v živinoreji, kot je npr. vleka in pogon krmilno-mešalnih prikolic, uporaba prednjega nakladalnika itn.