Zadruge – odkupovalci in skrbniki podeželja

10 junija, 2021
0
0

1. kongres Zadružne zveze Slovenije je bil posvečen prihodnosti zadrug in s tem tudi zadružnega sistema. Velik delež kmetijske prihodnosti je odvisen od strateškega načrta SKP, kjer se zadružniki aktivno vključujejo, saj vedo, da le pravilno usmerjen strateški načrt pelje v prave in potrebne spremembe.

Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije

“Mi pa z našega domačega praga poglejmo, kaj želimo postati: dovršeni, učinkoviti, veliko bolj odporni na izzive trgov. Postanimo ustvarjalci trendov. Imamo močne temelje, cel niz odlično poslujočih zadrug in z našim pogumom, vztrajnostjo, delavnostjo nam bo kot umnim kmečkim gospodarjem uspelo stopiti v nove sodobne digitalne oblike poslovanja,” je uvodoma na 1. kongresu Zadružne zveze Slovenije dejal predsednik Borut Florjančič.

Digitalna transformacija je eden glavnih in povezovalnih vidikov, ki so ključni za ohranitev, napredek ter tehnološki in inovativni razvoj zadrug, članov in kmetij v prihodnje.

Znanja, izkušnje, dobre prakse in vizijo digitalnega razvoja zadrug sta predstavila doc. dr. Primož Banovec iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter Daniele Castagnaviz, predsednik Konfederacije zadrug Furlanije Julijske krajine. 

“Za nami je čas epidemije, leto izjemnih naporov številnih državljanov, in prav je, da se zahvalimo vidnim in nevidnim borcem v tej bitki: od kmetov, delavcev v zadrugah, živilski industriji do trgovcev in zaposlenih v državnih institucijah, posebej tistim v bolnicah.

Državne pomoči kmetijski panogi v okviru zakonov PKP so bile številne. Bile so nujne in so resnično pomagale kmetijam in zadrugam prebroditi krizo, vendar so pred nami težki čas. Kmetijstvo se sooča z enim največjih razkorakov med ceno vhodnega kmetijskega repromateriala in cenami končnih kmetijskih izdelkov. Ravnovesje na trgu je porušeno. Porazdelitev zaslužka se je absolutno preveč prevesila na drugi konec verige. Na nas je, da z vsemi možnimi ukrepi za našega kmeta in nas same popravimo to razmerje: od shem kakovosti, sledljivosti masnih bilanc, gradnje močnih pogajalskih pozicij zadrug, novih pogodb s trgovci in živilsko industrijo, povezovanja na nabavnih in prodajnih trgih do prepoznavnih zadružnih blagovnih znamk ter nenazadnje do posodobljene prodajne mreže zadrug, ki bo bliže kupcu na sodoben, zelen in  digitalen način, tudi v mestih.

Zavedanje, da moramo postati prehransko bolj neodvisni, ne sme biti zgolj tema iz časa začetka epidemije, ko so se vsi zavedali ranljivosti glede dostopa do osnovnih življenjskih dobrin. Naša hrana mora postati resnično cenjena, in to ne le v oglasih naših trgovcev, kmetje morajo za svoje delo dobiti tudi pošteno plačilo.

Spoštovani vodje zadrug, predsedniki in direktorji, bodite gibalo razvoja, spodbujajte svoje ekipe, kot ste jih do sedaj. Pomagajte jim z novimi znanji in nenazadnje tudi z novimi kadri in strokovnjaki.

Sprememba vedno predstavlja izziv za posameznika, za kolektiv, za družbo, pa vendar je to pot lažje prehoditi skupaj. Tega se zavedamo vsi mi, ki delujemo v kmetijstvu, ki zahteva trdno, predano in povezano  delo, ne glede na vremenske pojave in tržne razmere.

Srečanje na Brdu pri Kranju je uvod v skupen projekt z zadrugami. Vabljeni, da z ekipo ZZS in s pomočjo zunanjih strokovnjakov postavimo povezane projekte posodobitve procesov in digitalizacije znotraj vaših zadrug.

Zberimo pogum za korak v prihodnost, saj lahko le povezani orjemo ledino,” je povedal Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Več o ostalih vsebinah 1. kongresa ZZS pa v Kmečkem glasu.