Pridelovalcem krompirja po 1200 evrov na hektar

8 junija, 2021
0
0

Kmetijski minister dr. Jože Podgoršek si je v Podbočju ogledal kmetijo, ki prideluje krompir, srečal pa se je tudi s pridelovalci krompirja iz tega območja ter predstavniki Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) krompir in podjetja Evrosad.

Minister je v svoji predstavitvi izpostavil: »Današnji dan je nekakšna prelomnica v pridelavi krompirja – da vendarle končamo sezono 2020 in začnemo letošnjo. Lanska sezona krompirja je bila ena boljših v Sloveniji, imeli smo zasajenih skoraj 3000 hektarjev zgodnjega, poznega in semenskega krompirja. Ker je korona kriza potisnila tudi to panogo v resne izzive, smo pripravili podlago za pomoč pridelovalcem krompirja. Ta četrtek naj bi bila sprejeta na seji Vlade RS in potem tudi pravočasno izvedena.

Gre za pomoč pridelovalcem, in sicer 1200 evrov na hektar pridelave krompirja. Podatke črpamo iz lastnih seznamov, omejitev pa bo do 20.000 evrov na eno kmetijsko gospodarstvo.

Pomoč je predvidena zaradi izračunanega izpada dohodka, večjega od 30 odstotkov, predvsem zaradi bistvenega zmanjšanja prodaje v HORECA (hotelirstvo, restavraxcije, catering) sistemu in javnih prehranskih obratih ter predvsem zaradi bistveno višjih stroškov skladiščenja.«

Minister je med drugim izpostavil še pomen povezovanja v sektorju kmetijstva.