Milijarda evrov 72 projektom za zaščito ekosistemov

7 junija, 2021
0
0

Evropska komisija je za financiranje v okviru evropskega razpisa za zeleni dogovor izbrala 72 raziskovalnih in inovacijskih projektov. Razpis v višini 1 milijarde EUR, financiran v okviru programa EU Obzorje 2020, je bil objavljen 17. septembra 2020.

 Do izteka roka za oddajo predlogov 26. januarja 2021 je Evropska komisija prejela 1550 upravičenih predlogov, odziv raziskovalne in zasebne javnosti. Te predloge je ocenilo skoraj 800 zunanjih strokovnjakov z visoko stopnjo strokovnosti in znanja na področjih razpisa.

 Ti projekti naj bi prispevali k odzivu EU na podnebno krizo in pomagali zaščititi evropske edinstvene ekosisteme in biotsko raznovrstnost. Projekti vključujejo skoraj 1800 udeležencev iz raziskovalne skupnosti, javnega in zasebnega sektorja ter organizacij civilne družbe. Pogodbe za dodelitev nepovratnih sredstev naj bi bile podpisana do septembra 2021 po fazi preverjanja in priprave na sporazum o dodelitvi sredstev.

Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino, je dejala: »Na razpis za evropski zeleni dogovor smo je    Komisiji uspelo mobilizirati raziskovalno skupnost, zasebni sektor in druge akterje, ki delujejo na področju evropskega zelenega dogovora.    Raziskovalne skupine, izbrane za financiranje, imajo evropsko odličnost, zato moramo najti prodorne rešitve, ki lahko zelene izzive spremenijo v inovacijske priložnosti.

 

72 izbranih projektov naj bi nudilo oprijemljive in vidne rešitve na naslednjih področjih evropskega zelenega dogovora:

1. Povečanje podnebnih ambicij

2. Čista, cenovno dostopna in varna energija

3. Industrija za čisto in krožno gospodarstvo

4. Energijsko in energetsko učinkovite stavbe

5. Trajnostna in pametna mobilnost

6.Kmetijstvo »od vil do vilic«

7. Biotska raznovrstnost in ekosistemi

8. Okolje    brez onesnaževanja

Na horizontalni ravni sta dve dopolnjujoči se področji – krepitev znanja in opolnomočenje državljanov, ki ponujata dolgoročnejšo perspektivo pri doseganju sprememb, določenih v evropskem zelenem dogovoru.