Ko nam zadiši koruzna moka

4 junija, 2021
0
0

Kulturno društvo »Zarja« Gaberje pri Lendavi je minulo soboto v vaškem domu v Gaberju že šestič zapored pripravilo Zlevankijado, tekmovanje v pripravi najboljše zlevanke iz koruzne moke.

Prireditev se je tokrat odvijala v sklopu projekta »DediščiNAdlani«, ki poteka v okviru javnega poziva LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Tokrat so tekmovalci lahko pripravili dve različni koruzni zlevank: in sicer klasično in moderno.

Vsak tekmovalec ali tekmovalka je doma spekel vzorec koruzne zlevanke, velikosti  15 x 15 centimetrov, ki ga je oddal v ocenjevanje. Zlevanka je lahko vsebovala tudi razne dodatke, klasična samo smetano, marmelado in jabolka, moderna pa med drugim tudi orehe, mak, semena, čokolado, sadje, ipd.

Tekmovanja se je udeležilo 25 tekmovalcev iz Gaberja, Petišovec, Dolgovaških goric, Pince Marofa,  Benice, Trimlinov, Gornjega Lakoša, Lendave, Čentibe, Doline in Pinc. Skupaj so oddali 31 vzorcev, med njimi 19 klasičnih in 12 modernih.

Tričlanska komisija, v kateri so bili Angela Toplak, Dragica Nagy in Irenca Smodiš, je izbrala tri najboljše klasične in tri najboljše moderne koruzne zlevanke.

Prvo mesto za klasično koruzno zlevanko je prejel Stanislav Vučko iz Gaberja, drugo mesto je dobila Marija Raduha iz Gaberja, tretje mesto pa Branko Prendl, prav tako iz Gaberja. Z najboljšo moderno koruzno zlevanko je navdušila Snežana Novak iz Lendave, drugo mesto je zasedla Blanka Geld iz Čentibe, tretje pa Olga Magdič iz Dolgovaških goric.

Nagrajenci so prejeli zlata, srebrna in bronasta priznanja za sodelovanje. Spodbudno je, da so sodelujoči vsako leto vse bolj ustvarjalni in izvirni, ter zelo veliko dajo med drugim tudi na dekoracijo. Zato je žirija podelila še nagrado za inovativnost, ki jo je prejela Snežana Novak iz Lendave.

Obiskovalci in tekmovalci so bili nad pripravljenimi zlevankami navdušeni, zato so jih na koncu priložnostne razstave tudi poskusili. 

Jože Žerdin