Pričakujejo rekordnih 70 vinarjev

2 junija, 2021
0
0

V soboto , 5. junija od 15.30 do 220 ure organizira na Ptuju Zavod Itadakimasus s partnerji: Kmetijsko-gozdarskim zavod Ptuj, Društvom podeželske mladine Spodnje Podravje, Šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Šolskega centra Ptuj, Zavod za turizem Ptuj sedmi salon sauvignon.

 Slavko Dobnik,  direktor festivala Salon Sauvignon je na tiskovni konferenci deja:  »Vino je bolj kot katerakoli druga pijača pijača človeške bližine, sproščenosti, lepote življenja – in prav tega smo v teh nenavadnih časih še posebej žejni. Zato smo tako kot lani tudi letos zavezani in odločeni, da festival ne glede na okoliščine izpeljemo!«

Na salonu pričakujejo leto rekordno število, 70 vinarjev. Ljubitelji sort sauvignon in cabernet sauvignon, ki sodita ob chardonnayu med tri najbolj priljubljene sorte na svetu, bodo na osrednjem sobotnem dogodku lahko ponovno pokusili preko 100 vrhunskih sauvignov in cabernet sauvignonov iz vseh treh Vinorodnih dežel Slovenije. Pridružujejo pa sem jim tudi sauvignoni in cabernet sauvignoni iz soseščine.

V petek 21. maja je potekalo zdaj že tradicionalno festivalsko ocenjevanje sauvignonov pod strokovnim vodstvom Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. Najboljših dvanajst sauvignov in cabernet sauvignonov bodo uvrstili na 7. Master Class Salon Sauvignon, ki ga bo tokrat vodila legendarna dr. Tatjana KOŠMERL. Če bo glede na ukrepe ob spopadanju z epidemijo mogoče, bomo Master Class kot vsako leto doslej izpeljali v okviru osrednjega festivalskega dne, sicer bomo poiskali ugodnejši termin.

Andrej REBERNIŠEK, predsednik komisije in direktor KGZS Zavod Ptuj je predstavil, da ima oenjevanje vin pod okriljem festivala Salon sauvignon ipomembno vlogo, saj gre za preverjanje  kakovosti vin sorte sauvignon slovenskih vinarje z mednarodno udeležbo vinarjev sosednjih držav. “Ocenili smo preko sedemdeset vin po posameznih kategorijah; suha sveža letnik 2020, suha zorjena letniki od 2019 do 2016, polsuha, polsladka, penine in arhiva letnik starejši od 2015. V komisiji smo bili s kakovostjo vina sauvignon zadovoljni. Največjo skupino so predstavljali sveži suhi sauvignoni letnika 2020, ki so bili izrazito sortno prepoznavni, s tipično sortno cvetico, odlično harmonijo okusov, kar dokazuje, da je slovensko rastišče, še zlasti štajersko, odlično zanje. Prav tako so bili odlični suhi zorjeni ter sauvignoni s pridihom prezrelosti grozdja.«

Pogoji, s katerimi so organizatorji soočeni zaradi ukrepov vlade ob epidemiji, so že drugo leto zelo zahtevni in negotovi. A odločeni so, da festival kot lani izpeljejo tudi letos. Omejitvam bodo prilagajali lokacijo izvedbe salona na Ptuju:

1.    Dominikanski samostan je  prva izbira, a tam lahko dogodek izvedejo le, če bo dovoljeno zbiranje večjega števila ljudi v zaprtih prostorih.

 2.    Minoritski samostan nam omogoča izvedbo na prostranem arkadnem dvorišču, torej na prostem; tja gremo kot lani, če zbiranje v zaprtih prostorih ne bo mogoče.

 3.    Če bodo ukrepi vlade ob spopadanju z epidemijo drastično omejevali število prisotnih na dogodku, bodo salon razpršili po slikovitem historičnem jedru Ptuja po zgledu Promenade okusov Ptuj 2020, ki je lani ob robu Dnevov poezije in vina zelo lepo uspela. Vinarje iz vse Slovenije bodo pod okrilje vzele ptujske kulturne ustanove in najboljši gostinci starega mestnega jedra, ki bodo kot vedno pripravili odlično festivalsko kulinariko, tudi za vegetarijance in vegane. Vinoljubi bodo tako lahko eno najlepših slovenskih mest z bogato zgodovino raziskali na najboljši možni način – s kozarcem vrhunskega sauvignona in cabernet sauvignona v roki.

Če se bo potrebno prilagajati časovno, se bodo prilagodili in našli prvi možni termin, ko bodo ukrepi vlade izvedbo festivala dopuščali.