Pridelki kasnijo, cene pa padajo

26 maja, 2021
0
0

Nestabilno aprilsko vreme, ki se je nadaljevalo cel maj, predvsem pa nizke nočne temperature, so za večino rastlin pomenile šok in zastoj v rasti. Zgodnji krompir, prve plodovke in druge pomladno poletne vrtnine zamujajo za dva do tri tedne. Po drugi strani pa je spomladanske solate že preveč in nekaterim pridelovalcem že ostaja na posevkih zaradi slabe prodaje. Primorci so že začeli pobirati prve kumare, katerih cena je v nekaj dneh padla iz 1,20 na 0,70 centov za kilogram, kar je nižja od cen kumar na tržnici v Padovi.

Zaradi deževnega in hladnega vremena v vseh regijah, rast zelenjadnic kasni. Marsikje se zaradi obilnih padavin sploh ni mogoče na posevek. Zaradi šokov, ki jih rastline doživljajo zaradi velikih temperaturnih razlik med dnevom in nočjo, obilnih padavin, ki marsikje zastajajo, rastline ne rastejo, vedno bolj pa so tudi podvržene številnim boleznim in škodljivcem. Pri čebulnicah so se že pred časom začele težave z različnimi muhami, ponekod se pojavljajo plesni. Marsikje pridelovalci zaradi mokrih tal ne morejo izvajati zaščite, ugotavljajo pa tudi, da so fitofaramacevtski pripravki, ki nadomeščajo prepovedane snovi, manj učinkoviti. Kot nam je povedala ena od kmetijskih svetovalk je pri merjenju dušika v tleh ugotovila, da je ta zaradi velikega deževja popolnoma spran, zato bo za večino zelenjadnic potrebno dognojevanje, sicer ne bo dobrih pridelkov. Zagotovo bo škoda tudi na kapusnicah, saj so jajčeca in ličinke kapusove muhe v večjih količinah bile opažene že pred časom.

Kljub dežju se ponekod zelo hitro pojavlja suša, še zlasti tam, kjer močan veter dodatno izsušuje zemljo. Solata na primer zaradi vremena zelo neenakomerno dozoreva, ko in če se bo vreme ustalilo, bodo dva ali celo trije termini solat dozoreli  naenkrat. Gotovo pa bodo po ustaljenem vremenu obilnih padavin posevki bolj podvrženi boleznim in škodljivcem.

NAMESTO TONE IN POL, LE 300 KILOGRAMOV KUMAR NA NEKAJ DNI

Zaradi kasnitve je ponudba tržne zelenjave še nizka. V zadnjem času na celotnem območju lokalno pridelavo vrtnin spodbujajo tudi lokalne skupnosti, v večini občin so tudi tržnice na katerih se vrtnine in ostali kmetijski pridelki prodajajo. Nekateri tudi večji tržni pridelovalci imajo prodajo na domu, precej kmetov pa pri prodaji pridelanih vrtnin uporablja tudi socialna omrežja, a  kljub temu, so ponekod že težave pri prodaji prvih pridelkov na debelo in tudi cene v veleprodaji zelo hitro padajo.  

Marjan Jurečič, eden večjih pridelovalcev na Dolenjskem pravi, da so navajeni, da se Krka izliva jeseni ali zgodaj pomladi, ne pa v maju, kot se to dogaja letos. Trenutno vse pridelke prodajajo le v svoji trgovini, ker pridelava zamuja za dva do tri tedne. Kumare so v zaprti prostor sadili že marca in bi jih v tem času morali obirati, a jih na nekaj dni poberejo le nekaj kilogramov za prodajo v trgovini na domu. Vsak drugi dan bi morali pobrati tono do tono in pol, pa poberejo le 200 ali 300 kg, pove Marjan Jurečič. Zadovoljni so letos s prodajo spomladanske solate in tudi cena je višja od lanske, saj je tudi v sosednjih državah bila pozeba in je bilo še pred mesecm dni veliko pomanjkanje prve spomladanske solate. Prodaja mladega krompirja se je običajno začela po 25. maju, saj so bili prvi izkopi že po prvem maju, letos bo prvi mladi krompir na trgu šele konec maja ali v začetku junija..

PRIMORSKI PARADIŽNIK ŠE ZELEN

Nizke temperature so bile tudi na celotnem območju Primorske več dni v začetku meseca aprila, v maju pa obilo padavin, premalo sončnih dni in velika nihanja temperatur med dnevom in nočjo, kar slabo vpliva na rast in razvoj paradižnika, paprike, jajčevcev, bučk, kumar, lubenice, melone in drugo sadje in zelenjavo. Zaradi nastale situacije ocenjujejo, da bo nastal velik, tri do štiri tedenski zamik v pridelavi plodovk na prostem, v  plastenjakih pa je precej težav z oplodnjo paradižnika.

Na kmetiji Roberta Bolčič na obali so v tem času običajno že pobirali prve rdeče paradižnike, letos jih še vsaj dva tedna ne bodo. Zaradi vseh vremenskih razmer prvega prihodka na kmetijah ne bo, je prepričana Jožica Bolčič, ki je hkrati tudi predsednica Strokovnega odbora za zelenjadarstvo pri KGZS in upa, da bodo trgovci do pridelovalcev solidarni in bodo prenehali z uvozom pridelkov, ko bodo na trg prišli prvi domači. Želi pa si tudi, da ne bi izsiljevali z nizkimi cenami.

PRED TEDNI ŠE USPEŠNA PRODAJA DOLENJSKE SPOMLADANSKE SOLATE

Uspešni so bili dolenjski pridelovalci pri prodaji spomladanske solate. Tudi v Evrosadu, ki tretje leto večjim trgovcem poleg jabolk  in drugega sadja ponuja tudi zelenjavo, je s prodajo spomladanske solate zadovoljen. Zaradi zakasnitve drugih zgodnjih pridelkov, predvsem zgodnjega krompirja in zelja, trenutno ne odkupujejo in ne prodajajo veliko, čeprav je povpraševanje po zelenjavi s strani trgovcev veliko, pove Boštjan Kozole iz Evrosada. Po dosedanji prodaji so cene nekoliko višje in upa, bodo takšne tudi ostale, ko bodo pridelovalci pobirali svoje pridelke. Pozitivno je tudi to, da se je začela prodaja gostincem in hotelirjem.

Po mesecu dni imajo dolenjski pridelovalci še spomladansko solato, s prvo solato so na trg prišli tudi Štajerci in Gorenjci, pa tudi vrtičkarji so jo že začeli pobirati, predvsem pa je na trgu tudi veliko uvoza, zato se prodaja domače solate ustavlja.

NA GORENJSKEM SOLATE ŽE PREVEČ

Čeprav je lani maja zaradi covid-19 bila prodaja povsem ustavljena, tudi letos na Gorenjskem prodaja prve solate ne gre kot bi pričakovali. Rast solate je bila zaradi nizkih temperatur upočasnjena in prve solate na prostem so začeli pobirati šele pred kratkim. Matic Mustar, poslovodja Kmetijske zadruge Cerklje, je trgovcem šele minuli teden prvič ponudil solato, ki so jo pridelali tamkajšnji kmetje. Prodali so je le eno tono, za ta teden pa zaenkrat še nimajo nobenih naročil, solate na posevkih pa je veliko, pove Matic Mustar, ki še doda, da je teden prej bilo veliko povpraševanje po spomladanski solati, a takrat je na Gorenjskem še ni bilo, imeli so jo le dolenjski pridelovalci, v Italiji pa je bila visoka cena. Lansko leto so kot običajno tudi na Gorenjskem imeli solato že v začetku maja, letos so tako s solato kot mlado čebulo in drugimi prvimi pridelki začeli šele konec maja. Tudi cena prve spomladanske solate ni takšna kot bi si jo pridelovalci želeli, predvsem pa si želijo, da jo prodajo, saj bo v nasprotnem primeru hitro netržna, oni pa brez prihodka. Stroški so bili letos še višji, saj so solato še dodatno ščitili pred pozebo in drugimi vremenskimi nevšečnostmi in posledicami le-tega. Za pokritje vseh stroškov bi cena solate morala biti čez evro, pa je že pri prvih pridelkih padla na 80 centov po kilogramu.

SKUPINA POSAVJE PRODAJA TUDI KUMARE

Družinsko podjetje Skupina Posavje poleg lastne pridelave svežega sadja in zelenjave odkupuje tudi od lokalnih  kooperantov in jo dobavlja večini večjim trgovcem. Lastne pridelave imajo 10 do 15  odstotkov. Kot nam je povedal Dejan Peruci so poleg jagod začeli z odkupom prvih bučk in kumar. Kdo so njihovi kooperanti, ki imajo na Dolenjskem prve kumare in bučke, nam niso hoteli razkriti in cena kumar je njihova poslovna skrivnost. Minuli teden naj bi bile prve slovenske kumare tudi na trgovskih policah. Konec tedna so na trgovskih policah bile akcijske cene kumar za 0,99 evra za kilogram.