Zunanjetrgovinski presežek v kmetijstvu

21 maja, 2021
0
0

Avstrija je prvič v zgodovini ustvarila zunanjetrgovinski presežek v kmetijstvu in v živilstvu. V skupnem izvozu države ima kmetijstvo 7,5 odstotni delež , celotni kmetijski izvoz se je povečal za za 3,9 odstotka na 474 milijone evrov.

Tako ima Avstrija zunanjetrgovinski presežek skoraj 11 milijonov evrov, ki sta ga posebej vesela Katharina Kossdorf, vodja strokovnega združenja živilske industrije Michael Blass, vodja združenja AMA marketing.

Manjši uvoz, večji izvoz

Vzrok za ta gibanje je bilo za 1,4 odstotka manjši uvoz živil, rast uvoza pa je bila na drugi strani 4,5-odstotna. . Razlog za zmanjšan uvoz ocenjujejo strokovnjaki v manjšem povpraševanju ,povezanem s koronsko krizo, delno tudi v turizmu. Ta gibanja so zmanjšala tradicionalno negativno zunanjetrgovinsko bilanco v kmetijstvu na 305 milijonov evrov. V enakem časovnem obdobju pa je avstrijska živilska industrija povečala izvoz za 3,5 odstotka oz. za 148 milijonov evrov. Kossdorf je dodala, da so izvozili več izdelkov z višjo dodano vrednostjo kot uvažali, kara je prav tako prispevalo k boljši zunanjetrgovinski bilanci v kmetijstvu. Kot kažejo številke, ostaja izvoz za Avstrijo osrednjega pomena. Dve od treh živil oz višjo oddano vrednostjo prodaj v tujini, zato ustvarja prehranska industrija delovna mesta, in dodano vrednost v Avstriji in k višji ravni blaginje državljanov.

Najpomebnejša Nemčija 

 Michale Blass pa je dodal, da je bil pred krizo nepredstavljivo, da bi Avstrija ustvarila takšen zunanjetrgovinski uspeh. Kmetijstvo in trajnostne kmetovanje so k temu pripomogli z roko v roki, za kar je mogoče le čestitati.  Za avstrijsko živilsko industrijo ostaja najpomembnejši trg Nemčija, z 36 -odstotnim deležem skupnega kmetijskega izvoza, Tudi na italijanskem trgu so od severne sosede med krizo kupili več, posebej razveseljiv pa je večji izvoz v ZDA, ki je me izvozniki na tretjem mestu. Prihodnji avstrijski trgi so poleg ZDA Kanada in vzhodnoazijske države, poleg Kitajske še Japonska in Južna Koreja, za nekatere izdelke pa tudi zalivska regija kot izhodišče za Indijo. Tudi bližnji trg, kot so Velika Britanija, Švica in Zahodni Balkan ostajajo privlačni trgi te alpske države.